34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

ТЕЦ „Ихтиман“ си търси инвеститор

Топлоелектрическата централа на биомаса в Ихтиман ще получи нова възможност за развитие. На 15 март синдикът на дружеството в несъстоятелност ще го предложи на публичен търг с начална цена 753 хил. лв. Основният обезпечен кредитор „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД е отворен и за разговори за продажба на вземанията заедно с обезпеченията.

Централата, която се намира до железопътната гара на града, не е прекъсвала работа от отварянето си през 2010 г. И в момента на нея разчитат десетки потребители, основно общински и държавни институции, а община Ихтиман отбелязва сериозно намаление на разходите за отопление на общински сгради и осезаем спад в замърсяването на въздуха. Котелът на ТЕЦ „Ихтиман“ е с капацитет 3 MW топлинна енергия. Доставчик на цялото оборудване на централата е компанията „Биомакс“ – Австрия.

В активите, предлагани за продажба, се включват:

– Равен парцел с площ 2656 кв. м, частично асфалтиран и озеленен, и построените върху него:

– Сграда за топлоцентрала с площ 988 кв. м и разгърната застроена площ 1304 кв. м, разделена на две части – едноетажна и двуетажна. В двуетажната част са помещения за администрацията, командна зала за управление, с луксозни довършителни работи, покрив с метална конструкция.

– Помещение за когенерация;

– Котел за изгаряне на биомаса с капацитет 3 MW топлинна енергия, с технология на изгаряне върху подвижна скара с хидравлично задвижване.

– Съоръжения за управление и контрол, спомагателно оборудване – преса за дървесни стърготини, шнек за подаване на дървесен чипс и съпътстващо оборудване.

– Действаща топлопреносна мрежа от Етап 1, в която влизат: главно трасе с дължина 1580 м, клонове и сградни отклонения по ул. „Димитър Попов“, ул. „Полк. Димитър Дангов“, ул. „Иван Вазов“, пл. „Съединение“ и ул. „Цар Освободител“.

– Топлопреносната мрежа има 9 клона с обща дължина 5239 м, всеки със спирателен кран. Въведени в експлоатация са общо 5005 м от мрежата.

– Трасето е с изолирани тръби и компоненти, камери, шахти със спирателна апаратура, индивидуални абонатни станции с ултразвукови топломери за отчитане.

Related Articles

Пловдив: Откриват алея на името на Милчо Левиев

На официално събитие на 11 юли, в 11 часа ще бъде открита алея на името на големия български и световен музикант Милчо Левиев. Именуването...

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ