19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

ТЕЦ „Ихтиман“ си търси инвеститор

Топлоелектрическата централа на биомаса в Ихтиман ще получи нова възможност за развитие. На 15 март синдикът на дружеството в несъстоятелност ще го предложи на публичен търг с начална цена 753 хил. лв. Основният обезпечен кредитор „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД е отворен и за разговори за продажба на вземанията заедно с обезпеченията.

Централата, която се намира до железопътната гара на града, не е прекъсвала работа от отварянето си през 2010 г. И в момента на нея разчитат десетки потребители, основно общински и държавни институции, а община Ихтиман отбелязва сериозно намаление на разходите за отопление на общински сгради и осезаем спад в замърсяването на въздуха. Котелът на ТЕЦ „Ихтиман“ е с капацитет 3 MW топлинна енергия. Доставчик на цялото оборудване на централата е компанията „Биомакс“ – Австрия.

В активите, предлагани за продажба, се включват:

– Равен парцел с площ 2656 кв. м, частично асфалтиран и озеленен, и построените върху него:

– Сграда за топлоцентрала с площ 988 кв. м и разгърната застроена площ 1304 кв. м, разделена на две части – едноетажна и двуетажна. В двуетажната част са помещения за администрацията, командна зала за управление, с луксозни довършителни работи, покрив с метална конструкция.

– Помещение за когенерация;

– Котел за изгаряне на биомаса с капацитет 3 MW топлинна енергия, с технология на изгаряне върху подвижна скара с хидравлично задвижване.

– Съоръжения за управление и контрол, спомагателно оборудване – преса за дървесни стърготини, шнек за подаване на дървесен чипс и съпътстващо оборудване.

– Действаща топлопреносна мрежа от Етап 1, в която влизат: главно трасе с дължина 1580 м, клонове и сградни отклонения по ул. „Димитър Попов“, ул. „Полк. Димитър Дангов“, ул. „Иван Вазов“, пл. „Съединение“ и ул. „Цар Освободител“.

– Топлопреносната мрежа има 9 клона с обща дължина 5239 м, всеки със спирателен кран. Въведени в експлоатация са общо 5005 м от мрежата.

– Трасето е с изолирани тръби и компоненти, камери, шахти със спирателна апаратура, индивидуални абонатни станции с ултразвукови топломери за отчитане.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ