ТЕЦ Бобов Дол прави най-големия фотоволтаичен парк на Балканите

0

С над 100 000 кв.м. разширение е одобреният терен за изграждане на фотолтаичен парк в ТЕЦ Бобов Дол. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и ще е на територията на бившия сгуроотвал до село Палатово. Преди години теренът беше изведен от експлоатация и беше рекултивиран.

Преди няколко месеца ТЕЦ Бобов Дол получи разрешение от РИОСВ за поставяне на 240 000 соларни панела на територията на сгуроотвала „Сухо дере“.

Плановете на ТЕЦ Бобов Дол са за производство на зелен водород, който ще се добива чрез електролиза на вода. Необходимата електрическа енергия за производство на този водород ще се осигурява именно от новоия фотолтаичен парк. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и с мощност от 100 мвтч. След като се отказаха от производството на енергия от отпадъци, от ТЕЦ Бобов Дол започнаха да инвестират в големи проекти за диверсификация на горивния микс. От Централата залагат на постепенно премахване на въглищата чрез поетапно въвеждане на биомаса, природен газ, както и инвестицията в огромния фотоволтаичен парк.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си