20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Тестови автомобил ще проверява платеното паркиране в София

Центърът за градска мобилност – ЦГМ пусна специално оборудвана кола, която от разстояние ще засича дали паркираните автомобили са заплатили престоя си в „синята“ и „зeлената“ зона в София. „Време е да влязат нови технологии в начина на работа на нашите служители. Този автомобил е тестови, искаме да видим как ще подобри начина на работа на нашите екипи, за да предприемем оборудване и на останалите автомобили“, заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

На автомобила са монтирани две камери, които улавят само номерата на превозните средства и на бордови компютър в колата се установява дали има плащане, ако няма, служител е длъжен да слезе и да провери дали има плащане с талон.

„Нашите очаквания са, че с така оборудван автомобил един екип ще може да контролира по-голям участък от зоната, така че да са необходими по-малко екипи за тази дейност“, обясни Милова.

При предвиденото разширяване на зоната за платено паркиране, с това оборудване няма да се налага да се наемат нови екипи. „Би трябвало да предприемем и да вложим нови идеи, нова организация на контрола, така че той да бъде по-ефикасен и с по-малко средства“.

Софтуер се свързва със СМС системата, така че автомобилите трябва да бъдат оборудвани само с компютри и камери. „Към момента не бързаме с тази инвестиция, първо трябва да направим анализ на това как ще работи тя“, допълва директорът на ЦГМ.

Променя се и системата за известяване на гражданите, които ползват услугата за локално платено паркиране. „Досега ги уведомявахме със съобщения по електронна поща, но се установиха редица проблеми, а практиката показва, че известяването със СМС е много по-ефикасно“.

Все още се обсъжда по райони разширяването на зоната за платено паркиране, като вече е решено в кварталите „Иван Вазов“ и „Слатина“.

Related Articles

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ