20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Тестват новите станции за качеството на въздуха в Казанлък

Започва тестване на работата на новозакупените три измервателни станции на качеството на въздуха в Казанлък и региона. Съоръженията са монтирани на сградата на Общината, на кметството в село Голямо Дряново и до язовир „Копринка“.

Кметът Галина Стоянова, съвместно със заинтересования местен бизнес, предприе мерки за закупуването им във връзка с инвестиционното намерение за разширяване на инсталацията на „Кастамону България“АД и големия обществен интерес.

Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания. Специално е включено и съдържание на формалдехид и др. в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и в норма, много под допустимите норми, според международните стандарти. Станциите са сертифицирани по най-тежките международни процедури, с швейцарски датчици и са изключително прецизни. Предоставяната информация е с възможно най-добрите данни за моментната ситуация.

Допълнително ще бъде дадена възможност информацията да бъде следена в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Производителите на станциите имат монтирани около 3 000 съоръжения в цяла Европа.

Новите придобивки струват около 20 000 лева и са закупени със средства, дарени от местния бизнес.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ