14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Тестват новите станции за качеството на въздуха в Казанлък

Започва тестване на работата на новозакупените три измервателни станции на качеството на въздуха в Казанлък и региона. Съоръженията са монтирани на сградата на Общината, на кметството в село Голямо Дряново и до язовир „Копринка“.

Кметът Галина Стоянова, съвместно със заинтересования местен бизнес, предприе мерки за закупуването им във връзка с инвестиционното намерение за разширяване на инсталацията на „Кастамону България“АД и големия обществен интерес.

Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания. Специално е включено и съдържание на формалдехид и др. в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и в норма, много под допустимите норми, според международните стандарти. Станциите са сертифицирани по най-тежките международни процедури, с швейцарски датчици и са изключително прецизни. Предоставяната информация е с възможно най-добрите данни за моментната ситуация.

Допълнително ще бъде дадена възможност информацията да бъде следена в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Производителите на станциите имат монтирани около 3 000 съоръжения в цяла Европа.

Новите придобивки струват около 20 000 лева и са закупени със средства, дарени от местния бизнес.

Related Articles

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ