8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Тенденция: Чужденци разпродават имотите си в България

Запазва се тенденцията чужденците  да разпродават имотите, които притежават в България. Това показват данни  от анализ на Българска народна банка. Вложенията на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас за годината са отрицателни в размер на 7,7 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 1,3 млн. евро и за 2020 г.

Статистиката е категорична, че след бум на пазаруване на недвижимости в страната, чуждестранните граждани са ревизирали инвестициите си и нуждата да притежават собствена къща, апартамент или студио у нас. Една от най-вероятните причини за това е пандемията и ограничения за придвижване и пътуване  във връзка Ковид 19.

Общо преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са намалели наполовина за една година, показват още данни на БНБ. За цялата 2021 г. направените в страната вложения в възлизат на 1,035 млрд. евро, свивайки се с 54,4% от 2,272 млрд. евро години по-рано. Само през декември потокът е бил отрицателен на стойност 125,2 млн. евро при отрицателен поток от 114,4 млн. евро за декември 2020 г.

 

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ