6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Творческа вечер, посветена на големия финландски архитект Алвар Аалто

Посолството на Финландия и Съюзът на архитектите в България организират творческа вечер, посветена на големия финландски архитект Алвар Аалто (03.02.1898 – 11.05.1976 г.). Събитието ще се проведе на 22 март от 18.00 часа в Централния дом на САБ на ул. „Кракра“ 11.

Кратко експозе за творчеството на Аалто ще направи д-р арх. Константинос Ксантопулос. Той учи архитектура в Атина и Ню Йорк и получава докторска степен от Колумбийския Университет. Архитектурната си практика основава в Атина. Богатият му опит включва участието в многобройни проекти и конкурси в продължение на четири десетилетия. Арх. Ксантопулос преподава архитектурен дизайн в Колумбийския Университет и Университета на Патра в Гърция. Последните десет години живее в Хелзинки, като се отдава на изучаване на творчеството на Алвар Аалто и посещава повечето от сградите, проектирани от големия архитект. Освен лекции за финландската архитектура и Алвар Аалто, арх. Ксантопулос е водил курсове, свързани с архитектурата на училища и болници. Публикува множество есета и книги на гръцки и английски език. Една от последните му книги е посветена на Алвар Аалто и неговите две посещения в Гърция.

След експозето творческата вечер ще продължи с излъчването на филма „Алвар Аалто“, който ще разкрие за пръв път съкровената любовна история между Алвар и съпругата му – архитектката Айно Аалто. В тяхната философия „малкият човек“ е винаги в центъра. Филмът ще  потопи публиката в колоритната история на модернизма, ще ги заведе в едно пътуване из техния творчески процес и иконичните им сгради из целия свят. Зрителите ще посетят проектираните от тях сгради във Финландия, частният дом на колекционер на изкуство край Париж, павилион във Венеция и много други уникални места. Филмът е излъчван в рамките на фестивала Master of Art.

Междувременно в музея „Алвар Аалто“ виртуално може да се разгледа изложба от произведения на финландския архитект и дизайнер, в която са представени над 1 000 предмета от частна колекция.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ