5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на маестро Милчо Левиев в Пловдив

Тази година ще бъде стартиран и конкурс за паметник на големия пловдивски джазмен

Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду и община Пловдив планират редица активности в памет на великия джазмен и връзката с родния му Пловдив. Една от тях е провеждането на ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант. Подобна инициатива има вече в Солун, където големият музикант прекара последните години от живота си.

„Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му, втората голяма цел, която сдружението си постави е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду.

Община Пловдив ще подкрепи организацията, като Награда „Милчо Левиев“ ще се връчва ежегодно. Партньори ще са НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и НБУ.

Втората идея е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Така пространството – алеята, шадравана и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл.

„Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни сгради и именуването не създава никакви административни неудобства“, поясни кметът на район „Централен“ в Пловдив, Георги Стаменов.

Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев. По първоначална идея той ще е седнал, свирещ на пиано, а монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от САБ и КАБ за избора на мястото на изпълнение на паметника.

През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти на млади изпълнители.

Related Articles

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ