10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на маестро Милчо Левиев в Пловдив

Тази година ще бъде стартиран и конкурс за паметник на големия пловдивски джазмен

Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду и община Пловдив планират редица активности в памет на великия джазмен и връзката с родния му Пловдив. Една от тях е провеждането на ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант. Подобна инициатива има вече в Солун, където големият музикант прекара последните години от живота си.

„Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му, втората голяма цел, която сдружението си постави е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду.

Община Пловдив ще подкрепи организацията, като Награда „Милчо Левиев“ ще се връчва ежегодно. Партньори ще са НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и НБУ.

Втората идея е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Така пространството – алеята, шадравана и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл.

„Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни сгради и именуването не създава никакви административни неудобства“, поясни кметът на район „Централен“ в Пловдив, Георги Стаменов.

Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев. По първоначална идея той ще е седнал, свирещ на пиано, а монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от САБ и КАБ за избора на мястото на изпълнение на паметника.

През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти на млади изпълнители.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ