7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

С 60 млн. евро обновяват тротоарите в София

Специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на Столична община представи кметът Йорданка Фандъкова. Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро.

Това ще е една от основните ни задачи в този и следващия строителен сезон, обяви тя. Планираме да обновим над 690 хил. кв. м. тротоари чрез програмата по предварителни оценки на експертите. Това е 10 пъти повече от годишните ремонти на тротоари към момента, които са средно около 60 хил. кв. м. годишно, допълни тя.

За 50 млн. евро от средствата СО ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране, което ще се осигури от общинския бюджет.

Средствата към всички 24 района ще се разпределят по обективни критерии, включени в разработена от зам.-кметовете формула. Тя включва площта на тротоарите в района и населението по настоящ адрес като тежестта на двата критерия е по 50%.

Продължават се и мерките за децентрализация като 20% от средствата ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони, съобщи още столичният кмет.

Програмата, освен нови настилки, включва още няколко основни дейности сред които:

понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването; тактилни ивици за хора с увредено зрение; нови бордюри, при необходимост; парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо; ремонт на изкуствените неравности; засаждане на нови дървета.

Докато трае одобрението на заема от банката и общинския съвет, ще стартират и процедурите за избор на изпълнители. А районните кметове ще могат да започнат работа по договорите, които имат, както и да сключат нови.

Предстои програмата за ремонт на тротоари да бъде гласувана от общинските съветници.

Related Articles

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...

Замърсяващите коли отново могат да влизат в центъра на София

Автомобилите от най-ниската екокатегория от първи март отново могат да влизат в идеалния център на София. На първи декември миналата година за тях беше въведена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ