20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

С 30 млн. евро от ЕС развиват пограничните региони на България и Р. Северна Македония

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония. Те са по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това информира заместник-министър Захари Христов в специално видео обръщение по случай 21 септември – Европейския ден на сътрудничеството, една от кампаниите на EK за популяризиране на резултатите от европейското териториално сътрудничество.

Зам.-министър Христов отбеляза, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт „Клепало“, между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения“, отбеляза Христов.

Заместник-регионалният министър обърна внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. „Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си“, каза зам.-министър Христов.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между Република България и Република Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата. Можете да го гледате на живо във Facebook и YouTube канала на програмата от 13:00 ч. днес.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

На 16 септември: Стартира Европейската седмица на мобилността

Тази събота, 16 септември, стартира Европейската седмица на мобилността '2023, която ще завърши с Ден без автомобили на 22-ри септември. Това е ежегодна кампания на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ