36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

С 3 млн. лева реновират сградата на Търговската гимназия в Свищов

В началото на месец януари 2023 година стартират дейностите по модернизация на сградата на Търговската гимназия в Свищов. Това ще стане възможно в резултат на реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита в Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, гр. Свищов“, в изпълнение на проект, по Оперативна програма „Региона в растеж“ 20214-2020“. Стойността на строително-монтажните работи е в размер на 2 489 999,03 лева без ДДС.

Цялостният ремонт и подобаващо обновление на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ е дългоочаквано както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Реализирането на проекта е един дълъг и трудно извървян път, съпътстван от съвместните непримирими усилия и решителни действия от страна на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката, и училището. Достолепието на емблематичния архитектурен шедьовър, дело на австрийския архитект Паул Бранк, ще бъде възродено. Ще бъдат запазени архитектурните достойнства на зданието – паметник на дарителството, родолюбието и просвещението.

Във връзка с осъществяването на този значим проект, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев изрази своята благодарност към министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и към своя екип за разбирането, за ангажираността и подкрепата.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ