7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

С 3 млн. лева реновират сградата на Търговската гимназия в Свищов

В началото на месец януари 2023 година стартират дейностите по модернизация на сградата на Търговската гимназия в Свищов. Това ще стане възможно в резултат на реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита в Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, гр. Свищов“, в изпълнение на проект, по Оперативна програма „Региона в растеж“ 20214-2020“. Стойността на строително-монтажните работи е в размер на 2 489 999,03 лева без ДДС.

Цялостният ремонт и подобаващо обновление на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ е дългоочаквано както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Реализирането на проекта е един дълъг и трудно извървян път, съпътстван от съвместните непримирими усилия и решителни действия от страна на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката, и училището. Достолепието на емблематичния архитектурен шедьовър, дело на австрийския архитект Паул Бранк, ще бъде възродено. Ще бъдат запазени архитектурните достойнства на зданието – паметник на дарителството, родолюбието и просвещението.

Във връзка с осъществяването на този значим проект, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев изрази своята благодарност към министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и към своя екип за разбирането, за ангажираността и подкрепата.

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ