24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

С 3 млн. лева реновират сградата на Търговската гимназия в Свищов

В началото на месец януари 2023 година стартират дейностите по модернизация на сградата на Търговската гимназия в Свищов. Това ще стане възможно в резултат на реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита в Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, гр. Свищов“, в изпълнение на проект, по Оперативна програма „Региона в растеж“ 20214-2020“. Стойността на строително-монтажните работи е в размер на 2 489 999,03 лева без ДДС.

Цялостният ремонт и подобаващо обновление на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ е дългоочаквано както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Реализирането на проекта е един дълъг и трудно извървян път, съпътстван от съвместните непримирими усилия и решителни действия от страна на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката, и училището. Достолепието на емблематичния архитектурен шедьовър, дело на австрийския архитект Паул Бранк, ще бъде възродено. Ще бъдат запазени архитектурните достойнства на зданието – паметник на дарителството, родолюбието и просвещението.

Във връзка с осъществяването на този значим проект, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев изрази своята благодарност към министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и към своя екип за разбирането, за ангажираността и подкрепата.

Related Articles

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...

Шест нови електробуса пуснаха пробно по линиите във Варна

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експлоатация пробно по варненските улици, предаде БНР. Те се движат от няколко дни по две от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ