9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

С 3 млн.лв. строят компостираща инсталация за зелен отпадък край Вълчедръм

Компостираща инсталация за преработка на зеления боклук се изгражда между град Вълчедръм и съседното село Якимово. Стойността на съоръжението е 3 млн. лв., осигурени от Европейския екологичен фонд.

До момента този боклук е изхвърлян на сметищата и изпращан в регионалното депо в Монтана, за което населените места са плащали такса. Сега той ще се обработва и ще остава във вид на полезна тор, която да служи на земеделските производители от района.

На площадката вече е изградена административната сграда, продължава строежът на елементите на съоръжението. Доставени са машините, дробилките, както и 300 контейнера, в които ще се събират само зелените отпадъци. До есента инсталацията трябва да заработи, което ще намали и разходите на двете общини за транспортирането на по-малки количества отпадъци до регионалното депо в Монтана.

Related Articles

Приключи ремонтът на знаково училище в Пловдив

Над 1,5 млн. лв. са вложени в обновяването на Търговската гимназия Приключи ремонтът на Националната търговска гимназия в Пловдив. Рязането на лентата е в 11...

Правят комбинирани вело и пешеходни алеи в Ямбол

Нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи ще свържат различни райони на Ямбол и ще предоставят удобен маршрут за спорт и разходки. Първата алея обхваща участъка...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ