27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

С 20 млн. лв. изграждат модерни центрове в училищата

Министерският съвет отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на специални центрове в училищата, в които ще се развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Средствата са предназначени за 113 държавни и общински училища. За големите учебни заведения максималното финансиране е до 300 хиляди лева, а за по-малките – до 50 хиляди лева. Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че и миналата година са били отпуснати 20 милиона лева за същите цели в 153 училища.

Центровете са не просто модерно оборудвани, обзаведени, електронизирани, те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен ученето по математика и природни науки. Те съдържат в себе си центрове за дигитална креативност, лаборатории, работилници по роботика, изкуствен интелект, иновации, така че децата да бъдат мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието“, коментира Вълчев.

Той информира колегите си от правителството, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2 хиляди училища в страната да се изградят подобни кабинети.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ