19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

С 20 млн. лв. изграждат модерни центрове в училищата

Министерският съвет отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на специални центрове в училищата, в които ще се развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Средствата са предназначени за 113 държавни и общински училища. За големите учебни заведения максималното финансиране е до 300 хиляди лева, а за по-малките – до 50 хиляди лева. Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че и миналата година са били отпуснати 20 милиона лева за същите цели в 153 училища.

Центровете са не просто модерно оборудвани, обзаведени, електронизирани, те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен ученето по математика и природни науки. Те съдържат в себе си центрове за дигитална креативност, лаборатории, работилници по роботика, изкуствен интелект, иновации, така че децата да бъдат мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието“, коментира Вълчев.

Той информира колегите си от правителството, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2 хиляди училища в страната да се изградят подобни кабинети.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ