28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

С 20 млн. лв. изграждат модерни центрове в училищата

Министерският съвет отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на специални центрове в училищата, в които ще се развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Средствата са предназначени за 113 държавни и общински училища. За големите учебни заведения максималното финансиране е до 300 хиляди лева, а за по-малките – до 50 хиляди лева. Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че и миналата година са били отпуснати 20 милиона лева за същите цели в 153 училища.

Центровете са не просто модерно оборудвани, обзаведени, електронизирани, те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен ученето по математика и природни науки. Те съдържат в себе си центрове за дигитална креативност, лаборатории, работилници по роботика, изкуствен интелект, иновации, така че децата да бъдат мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието“, коментира Вълчев.

Той информира колегите си от правителството, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2 хиляди училища в страната да се изградят подобни кабинети.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ