29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

С пилотен проект изграждат енергийна общност в Бургас

Създаване на енергийна общност в Бургас обявиха по време на конференцията „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия“. Близо 410 хил. лева ще бъдат инвестирани в нов соларен парк на покрива на басейн „Арена ОЗК“ в морския град. Повече от 80% от произведената енергия ще се ползват директно за нуждите на съоръжението, което бургазлии използват целогодишно.

В проекта могат да участват всички жители на Община Бургас, които инвестират между 1000 лв. и 10 000 лв., а всеки от инвеститорите ще получи годишен дивидент в размер на 3% на база собствената си инвестиция, обявиха организаторите на форума от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Община Бургас.

Проектът не носи почти никакъв риск, тъй като Общината се ангажира да изкупува произведената енергия на фиксирани цени, уточняват от ЕнЕфект.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ