15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

С пари от държавния бюджет ремонтират 6 военни паметника в Русенско

Почти 10 000 лева са отпуснати от държавния бюджет за ремонтиране на шест военни паметника на територията на област Русе. Това стана ясно от проведения разговор между областния управител Галин Григоров и Радослав Симеонов, главен експерт в отдел „Военни паметници и военно патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната.

Най-голяма е сумата, която е отделена за почистване и ремонт на паметника на загиналите за свободата на България в село Бабово. Тя възлиза на 2400 лв. В община Сливо поле ще бъде възстановен и още един паметник – този на загиналите във войните от Юделник, като за там са предвидени 2000 лева.

В община Русе също са предвидени подобни дейности, като тяхната обща стойност е около 2800 лева. Става дума за Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, както и за възстановяването на плочата с имената на загиналите във Втората световна война, намираща се в Средна кула.

В община Две могили с финансова помощ от 2000 лв. ще бъде възстановен паметника на загиналите във войните в село Батишница, а в Ценовоско с 600 лева ще се финансира почистването на паметника на загиналите във войните в Джулюница.

Припомняме, че ежегодно общините изпращат до постоянно действащите междуведомствени областни комисии „Военни паметници“ своите предложения, които след това биват предвижвани до Министерството на отбраната. След обстойно разглеждане на всяко от предложенията от страна на Министерството се изготвя списък по общини с одобрените военни паметници.

Ръководството на Областна администрация Русе ще продължи да прави всичко възможно за поддръжката на военните паметници на територията на региона, както и за изграждането на нови такива.

Related Articles

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ