15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

С над 4 млн. лв. обновяват Планетариума в Смолян

С над 4 милиона лева ще бъде обновена и модернизирана сградата на Планетариума в Смолян. Целта e той да се превърне в атрактивно място за любителите на звездите и космоса.

Проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ е на обща стойност 4 156 302,16 лв. от които 2 656 423,36 лв. са безвъзмездната финансова помощ, а 1 499 878,80 лв. се отпускат чрез финансов инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Продължителността на проекта е 30 месеца.

Предвижда се въвеждане на енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития, съобразно спецификата на отделните помещения; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Проектът включва и доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, както и ново оборудване и обзавеждане за обсерваторията и останалите помещения в сградата. Планира се и обособяване на втори интерактивен посетителски център, с който ще се допълнят услугите, предлагани на посетителите.

Related Articles

Сливат НАП и Митниците в единна приходна агенция

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Във връзка...

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ