8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

С конференция отбелязват 25-та годишнина на Софийското метро

Международна Научно-техническа конференция, посветена на 25-та годишнина на Софийското метро, ще се проведе на 26 и 27 януари 2023 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Тя ще бъде на тема: „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени”.

На 28 януари 2023 г. софийското метро отбелязва 25 г. от пускането в експлоатация на първия си участък. На този ден през 1998 г. потегля първият влак на столичната подземна железница по трасе с дължина 6,4 км. и 5 метростанции – от МС „Сливница“ до МС „Константин Величков“. В следващите години строителството на метрото се осъществява с променливо темпо в зависимост от финансирането на участъците, като през 2003 г. е завършен Западният радиус на Линия 1 с обща дължина 9,5 км и 8 метростанции. През 2009 г. е пуснат участък от 8 км с 6 метростанции от МС „Сердика” до МС „Младост 1”. След влизането на България в Европейския съюз, чрез оперативните програми „Транспорт” и „Транспорт и транспортна свързаност”, за периода 2008 – 2020 г., има изградени 34 км метро. В резултат на това общата дължина на метромрежата в София достига 52 км с 47 станции и дял в системата на градския транспорт около 34%.

Строителството на метрото и новите участъци се извършва в сложни инженерно-геоложки условия, което изисква прилагането на редица специфични методи на строителство и иновативни решения. Това, както и постигнатото високо ниво на изградените участъци на метрото в София, послужиха като основание за организирането на настоящата конференция, заяви председателят на Международния организационен и научен комитет и изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. Той изрази надежда, че тематичните направления ще предизвикат интерес за представяне на доклади с научно-практическо значение и ще провокират дискусии за намиране на решения при сложното строителство на метрополитени.

Related Articles

На 2 декември: Варна е домакин на мащабен кариерен форум

Събитието събира представители на бизнеса и мотивационни лектори на световно ниво Морската столица Варна е домакин на най-големия кариерен форум за българи в страната и...

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ