15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

С конференция отбелязват 25-та годишнина на Софийското метро

Международна Научно-техническа конференция, посветена на 25-та годишнина на Софийското метро, ще се проведе на 26 и 27 януари 2023 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Тя ще бъде на тема: „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени”.

На 28 януари 2023 г. софийското метро отбелязва 25 г. от пускането в експлоатация на първия си участък. На този ден през 1998 г. потегля първият влак на столичната подземна железница по трасе с дължина 6,4 км. и 5 метростанции – от МС „Сливница“ до МС „Константин Величков“. В следващите години строителството на метрото се осъществява с променливо темпо в зависимост от финансирането на участъците, като през 2003 г. е завършен Западният радиус на Линия 1 с обща дължина 9,5 км и 8 метростанции. През 2009 г. е пуснат участък от 8 км с 6 метростанции от МС „Сердика” до МС „Младост 1”. След влизането на България в Европейския съюз, чрез оперативните програми „Транспорт” и „Транспорт и транспортна свързаност”, за периода 2008 – 2020 г., има изградени 34 км метро. В резултат на това общата дължина на метромрежата в София достига 52 км с 47 станции и дял в системата на градския транспорт около 34%.

Строителството на метрото и новите участъци се извършва в сложни инженерно-геоложки условия, което изисква прилагането на редица специфични методи на строителство и иновативни решения. Това, както и постигнатото високо ниво на изградените участъци на метрото в София, послужиха като основание за организирането на настоящата конференция, заяви председателят на Международния организационен и научен комитет и изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. Той изрази надежда, че тематичните направления ще предизвикат интерес за представяне на доклади с научно-практическо значение и ще провокират дискусии за намиране на решения при сложното строителство на метрополитени.

Related Articles

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ