19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

С евросредства развиват „зелена инфраструктура“ в граничния район България – Северна Македония

Обсъждат публично насоките за кандидатстване

Започва обществено обсъждане на насоките за кандидатстване с проекти по приоритета „По-зелен граничен регион“ на програма Интеррег (VI-A) ИПП България – Северна Македония 2021-2027. Те са разработени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България, съвместно с Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония.

Насърчава се развитието на по-зелен, нисковъглероден и устойчив граничен регион с икономика в преход към нулеви нетни въглеродни емисии чрез стимулиране на чист и справедлив енергиен преход, зелени инвестиции, кръгова икономика, смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, превенция на риска и устойчива градска мобилност.

Целта на общественото обсъждане е да се идентифицират проектни предложения, които биха допринесли за създаване на „зелена инфраструктура“ в градските и крайградски райони.

Бюджетът на  мярката е малко над  4,6 млн. евро. Предвиждат се инвестиции в изграждането на зелени площи в градските и крайградските райони, развитие на естествени зелени градски зони като паркове, градини, съоръжения за зелени спортове, гори, облагородяване на изоставени зони и др.

Допустими са инвестиции в развитието на зелена инфраструктура в градски и крайградски райони, подкрепени със съвместни стратегии и планове за действие. Предложените интервенции имат за цел да облекчат рисковете от загуба на екосистеми, климатични промени и крайградското биоразнообразие.

Програмата обхваща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен регион от страната на Република Северна Македония.

Заинтересованите страни могат да подават своите коментари, подкрепени с конкретни предложения за ревизия на коментирани текстове по документите, в срок до 19 май 2023 г. включително на адрес: jtsipakyustendil@gmail.com

Пакетът с насоки за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на МРРБ.

Related Articles

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ