18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

С евросредства: Превърнаха древни селища по Дунав в туристически атракции

147 от общо 172 проекта са изпълнени до момента по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за 2014 – 2020 г. Резултатите бяха отчетени на заключителна конференция в Балчик

Сред успешно реализираните обекти бе посочена крайбрежната алея на Балчик и новоизградения велосипеден маршрут. В рамките на проекта между българската община и румънския град Мангалия е модернизирана алеята между Културен център „Двореца“ и централната част на Балчик. В обновяването са били въвлечени всички заинтересовани страни – ресторанти, хотели и магазини. В резултат интересът към тази зона и към града се е повишил.

Сред значимите проекти по програмата е и този за туристическия продукт „Хаманджия“ по името на най-ранната протоцивилизация на континентална Европа. За привличане на интереса към културно-историческия обект се разработва археологическият комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация. Разширени са паркингът и посетителският център, изградено е ново покритие на храма на Кибела, укрепени са пешеходната алея и средновековната стена, обособени са 3 площадки за почивка и наблюдение на птици и околността.

Друг интересен туристически проект по програмата популяризира трансграничното културно наследство на Никопол и Турну Мъгуреле, Румъния. По него се изгражда археологически парк Никопол с прилежащ път към скалната църква.

За подобряване на реакцията при извънредни ситуации в граничния регион е разработен учебен център за провеждане на тренировки за височинни и водолазни спасителни дейности. Изготвени са общи учебни програми и са сформирани съвместни партньорства.

Също с цел управление на риска е доставено специализирано оборудване за борба с пожари по проект, в който от българска страна участва Община Монтана. Разработено е и подробно ръководство за готовността на гражданите при бедствия.

За девет години по програмата са подписани общо 172 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 275 025 271 евро.

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ