22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

С европейско финансиране: Обновяват Етнографския музей в Несебър

Община Несебър започна ремонт на Етнографския музей по проект с европейско финансиране. Целта е да се привличат посетители целогодишно и да се подобри представянето на културното наследство на града.

Проектът включва ремонт на сградата, смяна на инсталациите, дограмата и покрива, обновяване на вътрешните и външните пространства. Експозиционните пространства ще бъдат разширени така, че неизползваемите до момента помещения да позволят развитието на допълнителни услуги и културни продукти. Ще бъде доставено специализирано оборудване, което ще допринесе за привличане на нова публика – въвеждане на интерактивни дейности, осигуряване на по-голяма видимост, двупосочно взаимодействие между посетителя и експонатите.

Музеят се намира в къщата на Москояни, която е архитектурен паметник и е типичен представител на строителството за Черноморието от късния период на Възраждането.

Проектът се реализира с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. по Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Срокът за изпълнението му е 24 месеца.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ