8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

С европейско финансиране: Обновяват Етнографския музей в Несебър

Община Несебър започна ремонт на Етнографския музей по проект с европейско финансиране. Целта е да се привличат посетители целогодишно и да се подобри представянето на културното наследство на града.

Проектът включва ремонт на сградата, смяна на инсталациите, дограмата и покрива, обновяване на вътрешните и външните пространства. Експозиционните пространства ще бъдат разширени така, че неизползваемите до момента помещения да позволят развитието на допълнителни услуги и културни продукти. Ще бъде доставено специализирано оборудване, което ще допринесе за привличане на нова публика – въвеждане на интерактивни дейности, осигуряване на по-голяма видимост, двупосочно взаимодействие между посетителя и експонатите.

Музеят се намира в къщата на Москояни, която е архитектурен паметник и е типичен представител на строителството за Черноморието от късния период на Възраждането.

Проектът се реализира с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. по Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Срокът за изпълнението му е 24 месеца.

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

Никулден е! Празнуват моряци, банкери и търговци

На 6 декември отбелязваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ