27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

С европейско финансиране модернизират пътна мрежа от Бургас до границата с Турция

На регионален принцип МРРБ реализира пилотен интегриран проект за свързаност в Югоизточна България

Три институции си партнират по пилотна инициатива за подобряване на мрежовата транспортна свързаност в Югоизточния регион на страната с финансиране от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“, Община Бургас и Югоизточно държавно предприятие – гр. Сливен ще получат над 42,3 млн. лв., които ще използват за проектиране и строителство на пътища. За целта правителството одобри изменение на мярката „Регионални пътища“ по приоритетна ос 7 „Регионална пътна инфраструктура“ на програмата, с което се дава „зелена светлина“ за изпълнение на мащабния проект. Той ще кандидатства за финансиране и от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Предвижда се АПИ да направи пълни проектно-проучвателни работи за основен ремонт и уширение на общо 112 км от второкласния път Бургас – Маринка – Созопол – Приморско – Царево – Малко Търново – граница с Република Турция. Община Бургас, като партньор по проекта, ще има възможност да обнови съществуващи общински пътища по направлението.

Югоизточно държавно предприятие – гр. Сливен ще използва европейските средства за основен и текущ ремонт, както и за строителство, реконструкция и рехабилитация на горски пътища в района на Странджа, част от които се ползват и за обслужване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница. По този начин ще се подпомогнат и държавните контролни органи за изпълнение на функции по защита и охрана на държавната граница, които ще имат по-добър и безопасен достъп спрямо сегашните горски пътища.

С изпълнението на пилотния проект ще се подобри свързаността на второстепенната и третостепенната пътна мрежа в област Бургас с Трансевропейската транспортна мрежа. Ще се подпомогне и населението, особено в отдалечените и пограничните територии, и същевременно ще се осигури подкрепа за изпълнение на мерките по контрол и превенция на засиления миграционен натиск и защита на външната граница на Европейския съюз.

Особено тревожно е състоянието на третокласните пътища, включително и в пограничните райони, които представляват 2/3 от републиканската пътна мрежа и служат за разпределение на трафика в страната като осигуряват достъп до пътища от по-висок клас и TEN-T мрежата. Подобряването на безопасността им ще спомогне за развитието на туризма и достъпа до административните, здравните, образователните и културните заведения, както и до обекти от културното и природното наследство. Транспортната мрежа на страната е изградена главно от пътища от по-нисък клас.

Related Articles

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ