27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

С държавни пари: Ремонтират язовирни стени в Асеновградско

Община Асеновград извърши проверки на язовирните стени за техническото им състояние и свободния обем на язовирите, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Инспекциите бяха осъществени  съвместно със служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Целта – да се предприемат мерки за намаляване вредното въздействие на водите върху жилищните сгради и имоти на населението чрез установяване техническото състояние и свободният обем на язовирите.

Експертите са констатирали, че през последните дни са паднали по-голямо количество валежи, които са довели до повишаване нивото на водата. Такива са водоемите в селата Стоево и Козаново и в квартал „Долни Воден“  Установено е наличие на свободен обем в по-голямата част от тях. А там, където водата се е повишила значително, се извършва контролирано изпускане. Някои от язовирите, в зависимост от потенциалната опасност, се проверяват ежедневно. По язовирните стени не са констатирани сериозни технически проблеми. 

На три от стените вече е извършен ремонт. Продължава реконструкцията на още седем язовира – в землищата на селата Стоево, Патриарх Евтимово, Новаково, Тополово, Червен и Мулдава.

Финансирането на дейностите е осигурено от държавата. По време на  ремонтите наемателите се освобождават от месечните вноски. За целта е необходимо да подадат заявление в свободен текст, адресирано до кмета на общината. Освобождаването от такса става факт, след проверка от специална комисия.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ