20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

С държавни пари: Ремонтират язовирни стени в Асеновградско

Община Асеновград извърши проверки на язовирните стени за техническото им състояние и свободния обем на язовирите, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Инспекциите бяха осъществени  съвместно със служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Целта – да се предприемат мерки за намаляване вредното въздействие на водите върху жилищните сгради и имоти на населението чрез установяване техническото състояние и свободният обем на язовирите.

Експертите са констатирали, че през последните дни са паднали по-голямо количество валежи, които са довели до повишаване нивото на водата. Такива са водоемите в селата Стоево и Козаново и в квартал „Долни Воден“  Установено е наличие на свободен обем в по-голямата част от тях. А там, където водата се е повишила значително, се извършва контролирано изпускане. Някои от язовирите, в зависимост от потенциалната опасност, се проверяват ежедневно. По язовирните стени не са констатирани сериозни технически проблеми. 

На три от стените вече е извършен ремонт. Продължава реконструкцията на още седем язовира – в землищата на селата Стоево, Патриарх Евтимово, Новаково, Тополово, Червен и Мулдава.

Финансирането на дейностите е осигурено от държавата. По време на  ремонтите наемателите се освобождават от месечните вноски. За целта е необходимо да подадат заявление в свободен текст, адресирано до кмета на общината. Освобождаването от такса става факт, след проверка от специална комисия.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ