15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

С Бюджет 2022 в Русе започват отлагани с години ремонти

Ще реновират и някои от емблематичните сгради

Община Русе ще разполага с бюджет от 187,8 млн. лева през тази година. Той е с 27,4 млн. лева повече от миналогодишния. Новият бюджет бе приет на заседание на общинските съветници във вторник с 31 гласа „за“, два „против“ и 14 „въздържал се“.

Основни приоритети в Бюджет 2022 са подобряването на средата в кварталите на Русе и малките населени места от общината.

Най-мащабните проекти в инвестиционната програма тази година са строителството на новия скейт парк, изграждане на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили и възстановяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.

3,5 млн. лв. се предвиждат за поетапните ремонти на междублоковите пространства в града, които през 2021 г. бяха цялостно обследвани. Почти двойно е увеличението в средствата за ремонт на улиците в малките населени места – 1 млн. лв.

Планира се и мащабна програма за ремонт на старите общински жилища. Тя ще се реализира със средства, постъпили от продажбата на малък процент от общия им брой апартаменти.

Стартират и отлагани с години ремонти на училища. Това са ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен; ремонт на покрива на ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик; ОУ „Ангел Кънчев; нов корпус на СУ „Васил Левски“.

Ремонт ще се извърши и в някои от емблематичните за Русе сгради, забравени с години.

По думите на кмета ще бъдат ремонтирани Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата и покрива и фасадата на Доходното здание. Двойна ще бъде субсидията за читалищата в общината.

50 хил. лв. са предвидени за почистване на деретата в малките населени места с цел превенция от наводнения.

Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска информационна система, която ще позволява на русенци безплатно и в реално време да правят редица справки за имоти, градска среда, транспорт и др., спестявайки време и средства.

За повишаване на сигурността се отделят средства за поставяне на нови и подмяна на старите видеокамери в центъра на града, и изграждане на общинска полиция.

Със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи пък ще бъде поставен защитен екран върху сградата на бившия Дом на учителя, докато красивата сграда се възстанови.

Related Articles

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ