18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Създават нов регулаторен орган в сектор ВиК, ще е отделен от КЕВР

Запазване на социалната поносимост на цената на услугите, както и на публичния характер на активите, предвижда изготвеният от МРРБ проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. Той предлага нов подход за развитие на отрасъл ВиК. Публикуван е за обществено обсъждане, като постъпилите предложения ще бъдат разгледани и анализирани, с цел постигане на балансирано и устойчиво уреждане на обществените отношения в сектора.

Законопроектът предвижда, че социалната поносимост на цената на ВиК услугите е налице, когато стойността им, определена на база минимално месечно потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответната административна област. Данните за доходите на домакинствата се получават от НСИ. За различните области прагът ще бъде различен, тъй като и доходите са различни.

Въвежда се изискването във всяка обособена територия да има по един ВиК оператор. Сега консолидирането на ВиК операторите е на доброволен принцип и все още на териториите Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Монтана, Разград и Ловеч има общини, които отказват да членуват в областната асоциация по ВиК.

Част от малките дружества не успяват да акумулират нужните средства за покриване на оперативните си разходи и да правят инвестиции. Тъй като не изпълняват условията за регионален подход на стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК инфраструктурата и предоставяне на ВиК услугите, те нямат достъп и до средствата по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

С окрупняването на дружествата ще се реши проблемът с осигуряване на квалифициран персонал, условия за инвестиции и достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура.

Създава се нов регулаторен орган – Комисия за регулиране на ВиК услугите, която ще контролира качеството, ще одобрява цените и бизнес плановете на ВиК операторите. Досега това бе функция на КЕВР, от която ще се отдели новата комисия. Целта е да се намалят времето и процедурите за приемане на новите бизнес-планове и цени през следващите регулаторни периоди.

Предвидени са и редица санкции. От 2000 до 10 000 лв. ще е глобата за физически или юридически лица, които експлоатират или изграждат ВиК системи без необходимото за това основание или в отклонение от определените изисквания, предвижда още проектът.

Законопроектът и мотивите към него могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

 

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ