19 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Създават маски с мотиви от античните мозайки на Малката и Епископската базилика

Маската като задължителен защитен елемент в ежедневието ни, като моден аксесоар, а вече и като носител на послание, това са мотивите, които подтикнаха екип от Общински институт „Старинен Пловдив” да създадат проекти на предпазни маски с изображения на античните мозайки от Малката и Епископската базилика.

Изключително красиви елементи съдържат римските мозайки, пренесени върху защитна маска внасят естетика, положителна енергия в настоящата трудна ситуация и популяризират културно-историческото наследство на Пловдив”, споделят за идеята си от културния институт.

Екипът, разработил маските, предлага мотиви за дами, господа и деца. Те ще бъдат ушити от качествен двупластов текстил, за да бъдат комфортни при носене.

Първите разработени визии ще бъдат пуснати в продажба в средата на ноември. Маските ще бъдат на цена от 5 лв. и ще се предлагат в осем от обектите на ОИ „Старинен Пловдив” – билетния център пред Община Пловдив, туристическите информационни центрове в Стария град и на ул. „Райко Даскалов” №1, Римски стадион, къща „Клианти”, къща нд-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), Малка базилика и Античен театър.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ