14 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа всички постъпили предложения и избра това в с. Горна Бела Речка, на 8 км от Вършец, в непосредствена близост до ПП „Врачански балкан“.

Предмет на работа на студентите е цялостно предложение за изграждане на къмпинга, съгласно представена концепция и изисквания от собствениците. Мястото е с площ 14 дка, теренът е равнинен, без специфични особености и сгради.

В бъдещия къмпинг „Цветен лабиринт“ ще бъдат изградени куполна (геодезическа) оранжерия, куполни къщи за гости, вписани в една красива и полезна пермакултурна градина, където почти целогодишно (на открито в повдигнати лехи и в оранжерията) да се ползва произведената на място храна, включително от изграден собствен водоем с риба. Отделно и достъпно ще бъдат вписани местата за разполагане на каравани, палатки (тип юрта) и кемпери.

С наличните в имота скали (с червен цвят) ще бъде оформена водна площ с водопад, към които ще има малка воденица за мелене на зърно. По периферията ще бъдат засадени орехови дървета. Ще бъде търсен силен декоративен ефект чрез растителността през различните сезони: кът с рододендрони и атрактивна ботаническа колекция за пролетта; водни растения за лятото; красиви декоративни дървета за есента; колекция от иглолистни дървета и храсти за зимата.

Къмпингът ще бъде отворен четири сезона, с възможност за достъп до целебните минерални води на курортния град Вършец, ботанически турове в пределите на Врачански Балкан, детски лагери, семейни забавления и провеждане на различни събития.

Студенти от Лесотехнически университет вече работят по проектите си за бъдещия къмпинг. Те ще бъдат готови в началото на лятото. Предстои да бъдат разгледани и оценени.

Снимка: „Цветен лабиринт“

Related Articles

Над 400 делегати участваха в 23-то общо събрание на КАБ

Реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор, стартиране на продължаващо обучение, дигитализация на КАБ, създаване на комисия „антидъмпинг“, организиране на Венецианско архитектурно биенале 2025. Това...

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз". Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ