32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Строят нов затвор в България – първи от половин век насам

Бившето военно поделение, с терен от 115 декара и множество сгради в с. Самораново ще се трансформира в затворнически комплекс за 400 осъдени. Някои от постройките ще бъдат съборени, а други – реновирани.  Проектът е на арх. Божидар Хинков, а осигуреното финансиране в размер на около 40 мил. лв. е по линия на Норвежкия финансов механизъм.

В комплекса сградите ще бъдат на 3 етажа. 200 стаи ще са светли и без решетки на прозорците от закалено стъкло, като ще бъде монтирана електронна система за охрана и контрол, с дистанционно заключване и блиндирани врати. В комплекса ще има още медицински център и кухня. В мястото за лишаване от свобода ще има и обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, който ще разполага с учебни зали, хотелска част, площадки, тенис корт и басейн.

В комплекса са включени още и сгради за неправителствени организации, както и цехове, в които лишените от свобода ще работят. Теренът ще е ограден с 6-метрова външна бетонна ограда и 5-метрова телена ограда.

Предстои да бъдат обявени обществените поръчки за проекта в Самораново. Комплексът трябва да е готов до 2024г. Той ще е първият затвор строен у нас от половин век насам.

Снимки: Министерство на правосъдието

 

 

Related Articles

Втора годишна конференция на Съвета за икономически анализи

На 24-ти и 25-ми юни в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Събитието се...

Бургас: Графити рисунки преобразяват блокова фасада

Графити рисунки на артиста Иван Янков – Esteo дават нова визия на блок 16 в ж.к. "Възраждане" в Бургас. Инициативата за рисуване на стени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ