24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала „Струма“ извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна.

Екоминистерството е преценило, че изменението на инвестиционното предложение няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, както и върху защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Така процедурата по изграждането на т.нар. източен вариант на еднопосочното платно от Кулата към София, извън Кресненското дефиле е отключена.

Припомняме, че за Лот 3.2. на АМ „Струма“ е извършена ОВОС през 2017 г., като Решението по ОВОС беше обжалвано по съдебен ред от две физически лица и от една неправителствена организация. С Решение от 23.05.2018 г. Върховният административен съд отхвърли жалбите като неоснователни. През 2023 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ уведоми МОСВ за изменения в инвестиционното си предложение за Лот 3.2. на АМ „Струма“. Измененията са в резултат от по-подробната фаза на проектиране, при която са взети предвид условията и мерките от Решението по ОВОС от 2017 г. Изменението на инвестиционното предложение се отнася за лявото платно на Лот 3.2, което ще осигурява еднопосочното движение от Кулата към София и обходния път на гр. Кресна. Изменението на инвестиционното предложение не разглежда дясното платно, преминаващо през Кресненското дефиле и рехабилитацията на съществуващия път Е-79.

Related Articles

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...

Уличното осветление в Стара Загора ще харчи с 30% по-малко еленергия

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ