34 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Строителството на участъка Калотина – Драгоман от АМ „Европа“ е на финален етап

Строителството на 14,5 км от автомагистрала „Европа“ в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман се извършва без спиране на трафика по първокласния път I-8, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Повечето съоръжения са съществено завършени и асфалтовите работи са на финален етап. В момента движението в отсечката се осъществява по директното трасе с вече положена асфалтова настилка с изключение на участъците на преходи между двете платна за движение.

Строителството на трасето между Калотина и Драгоман започна през февруари 2020 г. Очаква се обектът да бъде завършен до края на септември т. г. Срокът за приключването му беше удължен заради пандемията от COVID-19 и затруднените доставки на строителни материали, което забави и възпрепятства строителния процес. Друга причина за удължаването на срока са неприключилите отчуждителни процедури за изместване на инженерни мрежи, неотразени в действащия Подробен устройствен план или отразени с друго местоположение. Това наложи неговото изменение и разработеният ПУП е внесен в Министерство на околната среда и водите през месец май 2022 г. за становище. Очаква се решението на МОСВ.

В момента в участъка Калотина – Драгоман се работи на 3 съоръжения – един селскостопански подлез и два надлеза, чието изпълнение е 95%. Пътният възел към интермодалния терминал Драгоман е изграден, положен е трошен камък на пътното платно и до 15 дни предстои да бъде асфалтиран. Всички останали съоръжения са съществено завършени.

В отсечката от 1-ви до 7-ми км са приключили асфалтовите работи. Очаква се тя да бъде завършена до средата на септември т. г. В следващите около 8 км до Драгоман на финален етап е полагането на неплътния асфалтобетонов пласт /биндер/, след което ще бъде положен и износващият асфалтов пласт.

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ