Строителството на последния лот на „Струма” тръгна от юг, остава най-тежкият участък

0

Строителството на последния лот на „Струма” тръгна от юг, остава най-тежкият участък

Ако до 2017 г. не започне работа по трасето Крупник – Кресна, рискуваме да изгубим европейското финансиране за вече изграденото по магистралата

Катя КОСТОВА

Изграждането на последния, трети етап от автомагистрала „Струма” между Благоевград и Сандански тръгна от южната му страна. В края на август строителният министър Лиляна Павлова направи първата копка за отсечката между Сандански и Кресна, която е дълга 23,6 км.

Павлова уточни, че от аутобана остават да бъдат изградени още само 60 км, но последният участък е най-сложен. Той е разделен на 4 части, като първо започва строителството на лот 3.3 с дължина 24 км, два големи пътни възела при Кресна и Сандански, 12 големи мостови съоръжения. Срокът за завършването на отсечката е пролетта на 2019 г., но строителите имат професионализма и опита в магистралното строителство, така че им пожелавам да успеят да го завършват още в края на 2018 г., изразява надежди министърът.

Лиляна Павлова съобщи още, че скоро се очаква да тръгне и изграждането на северния участък от последния лот на магистралата между Благоевград и Крупник. Пречка за по-бързия старт са незавършените отчуждителни процедури.

Министърът припомни, че ако до края на 2017 г. не започне изграждането и на най-тежкия участък между Крупник и Кресна през дефилето, рискуваме да оставим тази отсечка от магистралата недовършена и да изгубим европейското финансиране за всичко построено досега по „Струма”.

12-13-28-struma-2-karta
Предлаганият вариант за аутобана през Кресненското дефиле предвижда в направлението към Гърция да се използва старият път Е-79, който ще бъде изцяло обновен

Строителството на магистралната отсечка между Сандански и Кресна се финансира чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020”. Изпълнителят е консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е около 280 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ ЕООД срещу около 3,6 млн. лв. с ДДС.

В първите месеци на годината стана ясно, че вариантът с дълъг тунел от 15 км през най-тежкия участък между Крупник и Кресна не е удачен. Основните причини за това са високата цена, големите рискове при строителството и експлоатацията на подземното съоръжение в силно сеизмичната зона на разлома. В края на август се стигна до друго предложение – изграждане на ново двулентово трасе, което в двата си края ще бъде с 3 ленти, като то ще бъде използвано еднопосочно от Кресна към Крупник и София. По стария път Е-79 пък ще върви движението към Кулата и Гърция. Двете направления в този участък ще са отдалечени едно от друго на километри. Подобни решения при изграждането на автомагистрали и скоростни пътища се прилагат в Алпите и на Апенините, уточниха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Шефът на ведомството инж. Лазар Лазаров каза, че всеки ден забавяне в уточняването на проекта за отсечката през Кресненското дефиле и началото на строителството носи риск България да загуби 1,2 млрд. лв., получени от еврофондовете за досега изградените участъци от „Струма”.

Плановете на пътната агенция предвиждат първо да се изгради новото трасе източно от старото шосе. След това по него да се вкара временно трафикът двупосочно. През това време ще се направи основна реконструкция на сега използвания път през дефилето. Предвижда се на места той да се разшири, да се ремонтират основно тунелите и където е възможно, да се изправят някои криви. Този вариант за преминаване на автомагистрала „Струма” през най-тежкия участък през Кресненския пролом се смята от всички наши пътни експерти за най-евтин и най-бърз за реализация.

По новото трасе, което ще се изгражда, ще има множество мостове и 5 тунела, като най-дългият ще е 1600 м. Ще има пътни връзки към населените места в района. Експлоатационната скорост по участъка ще е 80-90 км/час.

Рехабилитацията на тунел „Витиня” се удължава до пролетта

Катя ТОДОРОВА

12-13-vitinia-tuneli-hemus
Тунелът „Витиня” не е ремонтиран от 27 години

Налага се удължаване на ремонтите на тунела „Витиня” на АМ „Струма” до пролетта. Това стана ясно след проверката на работата на обекта, която направиха строителният министър Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Основна причина за забавянето е изключително лошото състояние на дясната тръба на подземното съоръжение в посока Варна, където през октомври миналата година стана тежка катастрофа.

Инспекцията е установила още, че конструкцията на изградения преди десетилетия тунел вече не отговаря на съвременните норми и наредби за безопасност, заради което се налагат по-големи като обем ремонти. Необходимо е да се направят по-сериозни изолации, допълнителни облицовки и допълнително отводняване, за да се предотвратят течовете, както и ремонт на осветлението и вентилацията. По предварителни най-груби изчисления удължаването на срока на работата ще оскъпи ремонтите с между 4 и 6 млн. лв.

Вече започна и ремонтът на тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“. Завършването му се очаква да стане до края на годината. Обновяването включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, поставяне на хидроизолация, обновяване на пътната настилка, подмяна на електрическата и вентилационната инсталация, монтиране на системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

Тунел „Ечемишка“ е с дължина 775 м. В експлоатация е от 1984 г. и досега нe е ремонтиран. Преди 2 години са били подновени единствено осветителните тела.

Реконструкцията се прави от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

На АМ „Хемус“ в момента се ремонтира и виадукт „Елешница“, както и участъкът при 41-ви километър – между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“.

За следващата година от строителното министерство планират да бъдат ремонтирани т. нар. железни съоръжения при км 35 и голямото съоръжение при село Потоп, с което изцяло ще се обновят проблемните места по направлението от София до Ябланица.

До 11 октомври ще се приемат оферти по обявената от АПИ тръжна процедура за изготвянето на технически проекти и строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ – от пътен възел „Белокопитово“ до пътен възел „Буховци“ в посока Търговище, която е с индикативната стойност от 133 млн. лв. без ДДС. Това е втората тръжна процедура за строителството на участък от АМ „Хемус“, която агенцията стартира за по-малко от 2 месеца. На 7 юли бе обявена обществената поръчка за проектирането и изграждането на близо 10 км от автомагистрала „Хемус“ – между Ябланица и Боаза в посока Велико Търново, а на 23 август бяха отворени офертите на 11 кандидата.

По-малко тапи след финала на част от ремонтите в София

Катя ТОДОРОВА

Преди края на септември трябва да завършат ремонтите по бул. „Владимир Вазов“ и част от „Ботевградско шосе“ и по този начин част от тапите в София ще бъдат отпушени, сочат плановете на Столична община.

Реконструкцията на първия булевард в северната част на столицата тръгна на 7 юни и обхвана около 6,7 км пътна настилка – 5,2 км на бул. „Владимир Вазов“, от моста „Чавдар“ до бул. „Ботевградско шосе”, и 1,5 км от бул. „Ботевградско шосе”, от ул. „Витиня” до ул. „Летоструй”.

С пълна сила се работи по цялостния ремонт на ул. „Богатица“, който е много тежък. В района се строи и нова канализация по бул. „Арсеналски“. Подменят се също водопроводите и топлопреносната мрежа. Очакванията на общината са обектът да приключи най-късно през ноември.

За същия месец се планира да приключи и изграждането на 1,1 км от ул. „Обиколна“ в източния комплекс „Дружба“, както и ремонтите по ул. „Козлодуй”.

По информация от общината графиците за реконструкцията и разширението на южния край на бул. „Черни връх“ се спазват. До края на септември се планира да бъде пуснато движението в участъка между бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Джон Атанасов“. По въпросната отсечка ще се движат автомобили, макар че още няма да е поставен износващият слой асфалт. Вече се работи по втория етап от проекта в участъка до ул. „Флора Кънева“, която ще продължи до края на годината, но дали ще бъде спазен този срок, зависи от капризите на времето, смятат от общината.

12-13-sofia-2Очаква се към края на годината още да намалеят задръстванията по бул. „Гоце Делчев”. Движението по него е прекъснато заради изграждането на кръстовището на две нива с бул. „Цар Борис III“ и метростанцията в района на кв. „Красно село”, която е част от третия лъч на подземната железница на София. Освобождаването на затворените улици в центъра на столицата и други зони по трасето на новите метроотсечки ще започне от май догодина, планират от общината.

В ход са ремонтите на десетки вътрешноквартални улици в столицата, като на много от тях се подменят изцяло асфалтът и плочките на тротоарите.

Вече е пуснато движението по първата реконструирана част от бул. „Монтевидео“. Общината има готовност да започне основния ремонт и на втората. Това обаче ще стане, след като в съда приключат делата по отчуждителните процедури.

Междувременно остана известно, че Столична община налага санкция от 336 хил. лева на изпълнителя на ремонта на бул. „Витоша“. Обектът беше върнат заради забележки по подходите за майки с колички, по тротоарите, както и заради няколко капаци на шахти, които не са били добре нивелирани. Освен това имаше и забавяне в завършването на обекта. На първо време общината ще задържи и гаранцията за добро изпълнение, внесена от изпълнителя в размер на 170 хил. лв.

Приключва обновяването на Борисовата градина

Поредният, четвърти етап от ремонта на Борисовата градина ще приключи към средата на октомври. Това обяви при последната проверка на работата по обекта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че обновяването е започнало преди 4 години с подмяна на осветлението в парка. След това е направен и входът откъм езерото Ариана. Сега се работи на площадката със слончето, която е около 3 дка. Тя се строи отново по всички нови правила за детските площадки, като се слагат ударопоглъщащи настилки. Слончето вече е реставрирано. Обновяват се и 20 дка алеи в парка. Според Фандъкова проектът се изпълнява в срок, а видеонаблюдение има изградено по основните места в парка. От началото на годината в Борисовата градина са инвестирани 1,6 млн. лв. за детската площадка, ремонтите на алеите и възстановяването на поливни системи, обясни тя. Фандъкова припомни, че през първите 3 етапа от обновяването на парка са похарчени над 3,5 млн. лв.

Очаквам да тръгне скоро и изграждането на осветлението във втората част на Южния парк. Започваме процедурата за изпълнител на първия етап от реконструкцията на Западен парк. Проектът ще обхване осветлението, каза столичният кмет.

Предстои пускът на Западната дъга

До дни ще бъде пусната изцяло за движение и втората част на Западната дъга на София. По този начин през Северната скоростна тангента ще има удобна и бърза връзка между пътя от Калотина за столицата и автомагистралите „Люлин”, „Хемус” и „Тракия”.

5,5-километровата отсечка на втората част на Западната дъга започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт 2007-2013” и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020”.

Изпълнител на участък 2 от път ІІ-18 Софийски околовръстен път от км 0+780 до км 6+309 е ДЗЗД „Европейски пътища”, в което участват: „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от Сдружение „София Запад 2013”, в което са: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Рутекс“ ООД, „Трансконсулт БГ“ ООД и „ИРД инженеринг С.р.л“. Договорът е за 719 040 лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт 2007-2013” и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020”.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си