13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Строителството на компостиращата инсталация в Лом върви по график

Изграждането на компостиращата инсталация за преработка на биоразградими отпадъци в Лом се осъществява по график и се очаква до края на годината тя да заработи, съобщиха от пресцентъра на общината.

Строителният обект е на площ от 16 467 кв. м и се намира в местността „Под шосето“ край кв. Моминброд. Площадката и клетките за преработка на биоразградимите отпадаци, както и необходимите помещения, вече са направени. В момента се довършват бетоновите настилки и оградата. Очаква се доставката на преработващата техника и контейнери.

С пускането в експлоатация на компостирищата инсталация ще бъде въведена нова система за разделно събиране и транспортиране на събраните биоразградами отпадъци до съоръжението, където те ще се преработват в компост. Инсталацията е с капацитет над 3000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители.

Общата цел на проекта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Лом чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови отпадъци.

Общата стойност на проекта е 3 213 756 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2 410 619 лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от Община Лом е в размер на 803 137 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски структурни и инвестиционни фондове.

Изпълнител на проекта е „Инфраструктурно строителство“ АД – София.

Related Articles

Хеликоптерната площадка до тунел „Железница“ вече с регистрация по HEMS

Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече има регистрация по HEMS. ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска...

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ