4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Строителството на компостиращата инсталация в Лом върви по график

Изграждането на компостиращата инсталация за преработка на биоразградими отпадъци в Лом се осъществява по график и се очаква до края на годината тя да заработи, съобщиха от пресцентъра на общината.

Строителният обект е на площ от 16 467 кв. м и се намира в местността „Под шосето“ край кв. Моминброд. Площадката и клетките за преработка на биоразградимите отпадаци, както и необходимите помещения, вече са направени. В момента се довършват бетоновите настилки и оградата. Очаква се доставката на преработващата техника и контейнери.

С пускането в експлоатация на компостирищата инсталация ще бъде въведена нова система за разделно събиране и транспортиране на събраните биоразградами отпадъци до съоръжението, където те ще се преработват в компост. Инсталацията е с капацитет над 3000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители.

Общата цел на проекта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Лом чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови отпадъци.

Общата стойност на проекта е 3 213 756 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2 410 619 лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от Община Лом е в размер на 803 137 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски структурни и инвестиционни фондове.

Изпълнител на проекта е „Инфраструктурно строителство“ АД – София.

Related Articles

Избраха фирма за разширението на АМ „Тракия” от София до Пловдив

Софийската фирма „ВИА – План” ЕООД е избрана от АПИ да извърши първата процедура за разширение на АМ „Тракия” от София до Пловдив. Компанията...

Дигитализирането на 100-те туристически обекта с първо отличие

Проектът за дигитализирането на 100-те национални туристически обектаl беше отличен за приноса си в развитието на интелигентния туризъм в страната. Само три месеца след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ