13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Строителният бранш настоява за спешно приемане на методика за индексация на договорите

Държавата трябва в най-кратки срокове да приеме методика за индексацията на договорите в строителството, защото в противен случай ще бъде застрашено реализирането на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Около това мнение се обединиха участниците в заключителната пресконференция по проект „SUSODCO: Подкрепа за социалния диалог за ефективно бъдещо строителство”.

„Всеки ден в КСБ получаваме по четири-пет сигнала от фирми, които изпитват затруднение да завършват обектите си. Решението на проблема не търпи отлагане“, каза Валентин Николов, изп. директор на Камарата на строителите в България.

Той запозна присъстващите с приноса на браншовата организация по темата за командированите работници в строителния сектор. „Ние заедно с КТ „Подкрепа“ имаме дългосрочно сътрудничество по този въпрос. В момента представяме проекта SuSodCo, но той е част от една цяла поредица от различни други инициативи“, сподели той. Николов коментира, че темата за командированите работници е много сложна и по нея има пропуски и в европейското законодателство. От думите му стана ясно, че особено силно проблемът се е откроил по време на пандемията. „Ние от години сме запознати с казуса и полагаме сериозни усилия, резултатите все още са малки, но ще продължим да работим в тази сфера“, каза Николов.

В събитието се включиха още инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на ФСИВ – „Подкрепа“, Йордан Йорданов, зам.-председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“, Нина Георгиева, експерт „Организационна политика“ в КСБ.

Йордан Йорданов посочи, че идеята на проекта се основава на желанието да се подобри социалният диалог в сектор „Строителство“ в България. „Тази необходимост е решаваща за редица европейски държави, в които социалният диалог е слабо развит и е нужно неговото засилване“, сподели той. Зам.-председателят на Ф „СИВ“ – „Подкрепа“ подчерта, че проектът SuSodCo поставя акцент върху изграждането и укрепването на капацитета на националните секторни социални партньори чрез персонализирана методология за изследване на социалния диалог и събития за изграждане на капацитет, които могат да бъдат прехвърлени в други сектори.

Експертът в отдел „Организационна политика“ в КСБ Нина Георгиева представи кратко описание на събитията за изграждане на капацитет и приоритетните теми за социален диалог в България. „Изключително много бяха приоритетните теми, които засегнахме по-време на виртуалните събития по проекта. Фокус за нас беше да изградим капацитет в експертите и служителите на работодателските и синдикалните организации за ефективно организиране на социалния диалог на национално равнище, както и тяхното ефективно участие в реализацията му на европейско ниво“, поясни тя.

Зам.-председателят на КТ „Подкрепа“ и председател на Ф „СИВ“ – „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис направи кратък анализ на дигитализацията в строителството и професионалното образование и обучение, като сподели, че цифровизацията е четвъртата техническа революция, която наблюдаваме в настоящия век. „Нейното въздействие е в няколко аспекта – от една страна, върху пазара на труда с възникването на нови професии и работни места, а от друга – въздействието й върху различните сектори. „Дигитализацията оказва влияние и върху необходимостта от повишаване на квалификация и добиване на нова квалификация в зависимост от инвестиционните намерения на фирмите, в които тези хора са заети“, поясни той и добави, че цифровизацията на строителния сектор е все още в начална фаза и ще бъде една от темите, по която предстои много работа и развитие. Инж. Партениотис благодари на КСБ за отличното партньорство по проекта и подчерта, че планират съвместните им инициативи да продължат да се развиват.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ