Строителната продукция се свива леко в началото на годината

0

По предварителни данни през януари строителната продукция се свива спрямо декември с 0.7%. В сравнение със същия месец на изтеклата година обаче има лек ръст от 2.2%, сочат данните на Националния статистически институт.

На годишна база повишението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през януари се определя от положителния темп както при сградното строителство с регистрирано увеличение от 2.9%, така и при гражданското/инженерното строителство, където нарастването е с 1.3%.

Спрямо декември продукцията от сградното строителство намалява с 0.8%, а от гражданското/инженерното строителство – с 0.7%.

В преработващата промишленост обаче се наблюдава съществен ръст при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 24.3%, производството на напитки – с 14.3%, и производството на мебели – с 13.7%.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8.1%, и производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 5.3%.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си