34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Строители и архитекти предлагат специални правила за енергийната ефективност на паметниците на културата

Строители и архитекти предлагат по програмите за повишаване на енергийната ефективност да се изработят специални критерии, които да позволят съхраняване на автентичността на сградите със статут на недвижимо културно наследство.

„Опазването на историческите здания е от изключителна важност и за целта трябва да бъдат предвидени отделни правила за прилагане на мерки по енергийна ефективност за такъв тип постройки, както и приоритетен достъп до финансиране по различните специализирани програми“. Около това становище се обединиха участниците в специализираната кръгла маса, която е част от Международния форум „Брацигово – Каменният поток на времето“. За трета поредна година браншовите организации събраха бизнеса, експерти от научните среди и институциите, за да дискутират приоритетни теми и възможните решения. Събитието се организира от РК на КАБ – София Област, КСБ и Община Брацигово. От тази година то е под патронажа на Министерството на културата, а към организаторите се присъединиха посолството на Италия, Италианският културен институт и Конфиндустрия в България.

На специална кръгла маса „Ревитализация и енергийна ефективност на обекти недвижимо културно наследство“ беше обсъден проблемът с липсата на диференциране и приоритетност при подбора на проекти по различни програми на сгради-паметници на културата. Това би било важна стъпка в тяхното съхраняване за поколенията. В момента такива проекти се състезават наравно с останалите и не са конкурентни, тъй като заради спецификите на сградите не може да достигнат залегналите в програмите цели като определен по-висок енергиен клас например, обясни инж. Тодор Андонов от ръководството на КСБ.

Двете браншови организации имаме готовност да създадем работна група, която да изготви правилата за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на тези така ценни за облика на градовете и за историческото ни наследство сгради, каза арх. Десислава Димитрова – модератор на кръглата маса от РК на КАБ – София област. Подробна информация ще бъде изпратена до ресорните Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

На кръглата маса присъстваха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметът на град Брацигово Надежда Казакова, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, председателят на РК на КАБ – София Област арх. Борислав Владимиров, директорът на НИНКН арх. Петър Петров, зам.-председателят на Конфиндустрия България инж. Пламен Дилков и директорът Мила Ненова, главните архитекти на София Здравко Здравков и на Бургас Тихомир Райчев, експерти от МРРБ, НСОРБ, директорът на Италианския културен институт Мария Маца, изпълнителият директор на Фондация „Български строител“ инж. Николай Николов, представители на научната мисъл и др.

Конфиндустрия България се присъедини към меморандума за сътрудничество между КСБ, КАБ и Община Брацигово. Голямата цел в него е създаване на Международен образователен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани кадри за извършване на консервационно – реставрационни дейности на обекти-недвижимо културно наследство. Идеята е образователният център да бъде базиран именно в града, носител на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя разцвет през Възраждането, чиято най-емблематична сграда е църквата „Св. Неделя“ в София.

Related Articles

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ