20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Строежът на интерконектора Гърция-България продължава въпреки пандемията

Коронавирусът не спря изграждането на газовата връзка Комотини – Стара Загора, съобщават гръцките медии, цитирани от БНР. Осигурено е финансиране, а проектът е стратегически за икономиката.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна заем от 109 млн. евро за финансиране на строителството на газовата връзка между Гърция и България, информират днес медиите в Атина.

Въпреки кризата с разпространението на вируса успешно се извършва строителството и от двете страни, подчертават гръцките издания.

В информацията се посочва, че българският парламент е ратифицирал гаранционно споразумение с банката и средствата са одобрени.

„За България и Гърция приоритет е ускорената реализация на газовия интерконектор“, заяви премиерът Борисов след срещата си с гръцкия министър председател на форум в Солун.

Вестник „Етнос“ съобщава, че само преди дни и въпреки извънредната обстановка на пристанището в Александруполис е пристигнала първата партида от тръбите, които са необходими за изграждане на трасето на интерконектора от гръцка страна.

„Работим в трудни условия, спазват се всички предпазни мерки, защото след кризата имаме нужда от онези проекти, които ще възстановят икономиката“, заяви директорът на пристанище Александруполис.

Интерконекторът Комотини – Стара Загора е стратегически проект за Европейския съюз.

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ