11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Столична община с нови правила за рисуване на графити

Столична община въвежда нови правила за рисуване на графити в София и стартира почистване на сградите в историческия център на града. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, за да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните“, обясни Георгиев.

Предвижда се почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане като ще се започне от историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център.

Поетапно ще бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община,ще се почистват и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите.

„Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Гордеем се с нашите талантливи графити артисти и подкрепяме още по-силно тяхното развитие“, заяви Георгиев. Определени са пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София: пространството под „Моста Чавдар“, подлезите на естакадата около гара „Подуяне“ по протежение на бул. „Ботевградско шосе“, свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ „Топлоцентрала“ и свободна стена в парк „Студентски“. Определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и са обсъдени с представители на общността на графити творците. Въвежда се бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ