14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Столична община създава Регистър на недвижимото културно наследство на територията на София

Столична община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за сградите паметници в столицата, която ще се попълва и поддържа от експерти на Регионален исторически музей – София. Ще бъде събрана и актуализирана значителна по обем информация, която да залегне в основата на бъдещ информационен портал, който ще е достъпен от официалния музеен сайт – www.sofiahistorymuseum.bg.

Предвидено е регистърът да съдържа само най-обща информация за недвижимите културни ценности на територията на Столична община – разположение, архивна и актуална снимка, исторически сведения, с което да не дублира регистъра на НКЦ по смисъла на ЗКН.

По този начин ще бъде удовлетворен както засиления интерес на гражданите по темата, така и ще бъдат подкрепени усилията на Министерство на културата и Столична община в посока опазването на недвижимото културното наследство.

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ