25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Столична община създава Регистър на недвижимото културно наследство на територията на София

Столична община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за сградите паметници в столицата, която ще се попълва и поддържа от експерти на Регионален исторически музей – София. Ще бъде събрана и актуализирана значителна по обем информация, която да залегне в основата на бъдещ информационен портал, който ще е достъпен от официалния музеен сайт – www.sofiahistorymuseum.bg.

Предвидено е регистърът да съдържа само най-обща информация за недвижимите културни ценности на територията на Столична община – разположение, архивна и актуална снимка, исторически сведения, с което да не дублира регистъра на НКЦ по смисъла на ЗКН.

По този начин ще бъде удовлетворен както засиления интерес на гражданите по темата, така и ще бъдат подкрепени усилията на Министерство на културата и Столична община в посока опазването на недвижимото културното наследство.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ