37 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Столична община създава Регистър на недвижимото културно наследство на територията на София

Столична община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за сградите паметници в столицата, която ще се попълва и поддържа от експерти на Регионален исторически музей – София. Ще бъде събрана и актуализирана значителна по обем информация, която да залегне в основата на бъдещ информационен портал, който ще е достъпен от официалния музеен сайт – www.sofiahistorymuseum.bg.

Предвидено е регистърът да съдържа само най-обща информация за недвижимите културни ценности на територията на Столична община – разположение, архивна и актуална снимка, исторически сведения, с което да не дублира регистъра на НКЦ по смисъла на ЗКН.

По този начин ще бъде удовлетворен както засиления интерес на гражданите по темата, така и ще бъдат подкрепени усилията на Министерство на културата и Столична община в посока опазването на недвижимото културното наследство.

Related Articles

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ