4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Столична община предлага стандарти за градско обзавеждане

Столична община създаде мострен каталог на открито със стълб за градско обзавеждане, пейки, кошче за отпадъци, както и гранитна настилка. Предложенията за стандартите за градско обзавеждане и градска среда бяха показани от главния архитект на София Здравко Здравков и кмета Йорданка Фандъкова.

И в момента при издаване на разрешение за строеж от главния архитект за нови обекти се следи да са заложени елементите, които са приети. Изработихме и приехме Наредбата за градската среда, с която вече има регламент и стандарти за елементите на градската среда, каза Фандъкова. Приехме стандарти за уличните настилки, за уличните и туристическите табели. София вече има собствен шрифт – SofiaSans.

Със стандарта за настилки въведохме задължителни правила за изграждане на нови и ремонт на съществуващите тротоари, припомни главният архитект. Настилка от паваж с гранитна посипка е задължителна за центъра на града. Такава е поставена по ул. „Солунска“ например, каза Здравков. По думите му целта не е градът да бъде подреден като в казарма, а да има единна визия и разпознаваемост.

Мострите на градска мебел са на различни производители, като предстои Столичният общински съвет да обсъди и одобри въвеждането на единен стандарт за градската мебел.

Related Articles

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ