25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Столична община инвестира в проучването на културно-историческото наследство на града

Открита е втора християнска църква на крепостта Урвич край София

Столична община продължава инвестиции в проучването и социализирането на културно-историческото наследство на София и за поредна година финансира работата на „Цитаделата на Кокалянски Урвич.“

„До края на юли приключват проучванията на крепостта Урвич, където е открита втора християнска църква. Най-важни са археологическите находки, защото проучванията на културно-историческото наследство от античния и средновековния период на историята на София, сред които е и крепостта Урвич, привличат туристи“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на археологическите проучвания на Кокалянски Урвич.

Културно-историческото наследство е важно за образованието, защото обектите се посещават от ученици. Столична община подкрепя със специален приоритет проучването на културно-историческото наследство по програма „Култура“. От 2008 г. Столична община финансира проучванията на Урвич с над 270 хил. лева.

Ръководителят на екипа Филип Петрунов от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките разказа, че работят по проучването на мястото, за което се предполага, че е живял Цар Ясен, най-малкият брат на цар Шишман. Открили са храм от ХIV век, който вероятно е просъществувал до XVII век. Църквата заедно с открития вече манастир са действали до XVII век в рамките на Османската империя и се очертават като духовно средище, част от софийската Света гора, където са се съхранявали и преписвали книги и се е пазела християнската култура.

Открити са храмови стенописи, които ще бъдат реставрирани. Археолозите са намерили и кръст и кандило, монети, както и наушници от ХIV век от бронз с посребряване. Открити са и множество стрели, които свидетелстват за водените битки за крепостта, разказа Виолина Кирякова от Националния исторически музей.

Проучванията и дейностите по облагородяване на „Цитаделата на Кокалянски Урвич“се финансират от Столична община и са в размер на 49 000 лв. за тази година.

Освен разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в рамките на София, с реализацията на проекта ще се осигури и по-достъпна среда в околностите на столицата и място за отдих.

Втората фаза на проучванията на Урвич ще продължат през месец октомври 2022 г.

Related Articles

Завърши ремонтът на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“

Официално приключи ремонтът на ВЕЦ „Сестримо“. С това се отбелязва и финалът на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен–Сестримо–Момина клисура“. ВЕЦ "Сестримо" е част от най-голямата...

От 30 май: „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия 2024“ в Бургас

От 30 май до 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн ще се проведе конференция „Дни на енергийната ефективност и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ