20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Столична община изгражда „Зелена“ детска градина в район „Люлин“

През декември ще бъде готова новата сграда на детска градина № 197 „Китна градина” в район „Люлин“. Това стана ясно при проверката на обекта, направена от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ангел Джоргов. Забавачката е част от Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 година на кмета Йорданка Фандъкова.

Новата сграда е за 6 групи и е изградена на мястото на съществуваща стара постройка – изпълнена на гредоред и намираща се в лошо състояние. В новата детска градина ще има две групи повече, а местата за прием на децата ще бъдат обявени в системата за прием още през декември, каза кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

Детското заведение е с просторни занимални и спални помещения, зала за спорт и музикални занимания, както и площадки за игра, съобразени с възрастта на децата. Сградата е проектирана с достъпна архитектурна среда. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност, с използване на възобновяеми източници на енергия. Фасадата е с термо-панели, а отоплението, осветлението и подгряването на водата са решени с пелетно отоплително тяло и фотоволтични панели, които са монтирани на покрива. Специална система ще събира дъждовната вода и тя ще се използва за поливане на зелените площи. Тези решения превръщат новата детска градина в „зелена сграда“, каза още Младенов.

До края на годината се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 4 детски градини

В момента тече строителството на още 13 сгради в районите „Възраждане“, „Триадица“, „Витоша“, „Овча Купел“, „Подуяне“, „Искър“, „Надежда“, „Панчарево“, „Красно село“ и „Люлин“.

Related Articles

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...

Шест габровски проекта одобрени за финансиране по ПУДООС

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ