9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Столична община изгражда „Зелена“ детска градина в район „Люлин“

През декември ще бъде готова новата сграда на детска градина № 197 „Китна градина” в район „Люлин“. Това стана ясно при проверката на обекта, направена от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ангел Джоргов. Забавачката е част от Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 година на кмета Йорданка Фандъкова.

Новата сграда е за 6 групи и е изградена на мястото на съществуваща стара постройка – изпълнена на гредоред и намираща се в лошо състояние. В новата детска градина ще има две групи повече, а местата за прием на децата ще бъдат обявени в системата за прием още през декември, каза кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

Детското заведение е с просторни занимални и спални помещения, зала за спорт и музикални занимания, както и площадки за игра, съобразени с възрастта на децата. Сградата е проектирана с достъпна архитектурна среда. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност, с използване на възобновяеми източници на енергия. Фасадата е с термо-панели, а отоплението, осветлението и подгряването на водата са решени с пелетно отоплително тяло и фотоволтични панели, които са монтирани на покрива. Специална система ще събира дъждовната вода и тя ще се използва за поливане на зелените площи. Тези решения превръщат новата детска градина в „зелена сграда“, каза още Младенов.

До края на годината се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 4 детски градини

В момента тече строителството на още 13 сгради в районите „Възраждане“, „Триадица“, „Витоша“, „Овча Купел“, „Подуяне“, „Искър“, „Надежда“, „Панчарево“, „Красно село“ и „Люлин“.

Related Articles

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ