29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Столична община заделя средства за ремонт на храмове и читалища

Доклад за отпускане на 300 000 лв. от бюджета на столицата внася кметът на София Йорданка Фандъкова. Средствата са за ремонт на старинни църкви, други храмове и читалище.

Първа в списъка за реновиране е ранносредновековната „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец“ срещу Софийската митрополия в центъра. Тя е била обновявана през Възраждането, но унищожена напълно по време на бомбардировките в София. Днешната църква е изградена през 50-те години. Има остатъци от основите на средновековния храм. 70 хил. лв. ще отидат за конструктивно укрепване.

Храмът „Свети пророк Илия“ в Княжево пък, построен през 1888 г., се нуждае от възстановяване на пострадалите от вода стени и създаването на дренажни и канализационни инсталации за 55 хил лв.

Църквата „Света Богородица – Живоприемний източник“ в Подуене е била построена 7 години по-рано, когато кварталът е все още отделно село от София. Дело е на слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, живописта вътре е дело на Иван Допспевски, син на Димитър Зограф. Църквата има нужда от 60 хил. лв. за ремонт по външната част.

Предвиждат се и 50 хил. лв. за нов православен храм в район „Изгрев“, какъвто местните отдавна искали според кметицата. Отделят се и 15 хил- лв. за спешен ремонт на покрива и фасадата на Централната софийски синагога.

50 хил. лв. отиват и за Образцово народно читалище „Антон Страшимиров-1926“, в което се намира емблематичното кино „Влайкова“. То не е просто историческа знакова сграда, а активно читалище, в което се преподават уроци по музика, пеене, езици, театрални школи, танци и актьорско майсторство. Наскоро с дарителска кампания бе закупена техника за 73 хил. лв.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ