15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Стих на суфистки поет и философ звучи на 24 езика в Пловдив

Среща с представители на медиите организира генералният консул на Република Турция в Пловдив – Хюсеин Ергани. Пристигнал на служба в града под тепетата на 1.02.2017г. дипломатът отчете успешно приключване на 4 годишния си мандат и призна, че се е чувствал късметлия заради идването в България и назначението в Пловдив. „Работата в съседна държава винаги носи отговорност, но и голяма гордост. Аз чувствам града любим и вече като „свое“ място“, сърдечно призна дипломатът.

Принос за това имат както атмосферата и хората на Пловдив, така и ползотворните партньорства през годините при реализирането на различни проекти. Един от тях, превърнал се в емблема на мултикултурния град, е Международният ден на майчиния език.  Той се чества на 21 февруари и тази година ще е неговото пето поредно издание.

Заради пандемията, празникът ще се състои онлайн. Представители на различните общности и националности от Пловдив ще прочетат на родния си език стих на Юнус Емре. 2021-а е обявена от ЮНЕСКО за година на големия турски поет, философ и последовател на суфизма по повод 700 години от смъртта му, сподели Хюсеин Ергани.

Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта

Душата е дом за приятел, дойдох души да градя…“

                                                                                              Юнус Емре

Това поетично послание ще прозвучи на 24 езика в неделя и ще достигне до всеки чрез фейсбук страницата на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Проектът „Международен ден на майчиния език“ се реализира от Българско – турски литературен клуб, с подкрепата на Дирекцията по европейските въпроси на Турция и Консулския клуб в Пловдив.

            

По предложение на консул Ергани следващата година Международният ден на майчиния език ще бъде отбелязан с четене на стих на български поет. Предстои Хюсеин Ергани да предаде щафетата на своя наследник. Очаква се след ротация Корхан Кюнгюрю да заеме поста Генерален консул на Република Турция в Пловдив.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ