14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Стартира ремонт на тролейбусната инфраструктура в Сливен

Община Сливен започна реализацията на проект за ремонт на тролейбусната мрежа и закупуването на шест нови тролеи и четири електробуса. Предвижда се обновяване на съществуващата 35-годишна (от 1984 г.) инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на тролейбусния транспорт в града.

Към момента това е най-екологичният транспорт, който бихме могли да въведем в нашия град. С новите електробуси и тролейбуси ще постигнем надграждане – от една страна се осигурява по-ефективен, по-бърз и енергоспестяващ обществен транспорт и комфортни условия за гражданите. От друга страна, това е стъпка към допълнителни мерки за чистотата на атмосферния въздух и намаляване на вредните емисии“, коментира кметът Стефан Радев. Той посочи още, че изпълнението му е продължение на усилията, които Общината полага за подобряване и осъвременяване на обществения транспорт. В тази връзка кметът припомни, че почти целият автопарк на общинския превозвач беше подменен по проекта за интегрирания градски транспорт с чисто нови автобуси, най-висок екологичен стандарт.

По думите на управителя на общинското дружество „Пътнически превози“ ЕООД – Сливен инж. Енчо Петров 8 сектора от въздушноконтактната мрежа ще бъдат ремонтирани, както и токоизправителните станции в кв. „Дружба“ и „Георги Кирков“. Ще бъдат доставени и зарядни станции за електробусите. Той информира, че в момента тече процедура по избор на изпълнител за доставка на новите превозни средства. Планира се те да заменят най-остарелите и амортизирани превозни средства от съществуващия автопарк на общинския превозвач.

Срокът за изпълнение на проекта „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух в община Сливен“ е 36 месеца. Той се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“. Финансирането се осъществява от ЕС Кохезионен фонд, национално и собствено финансиране, като общата стойност е малко над 13 млн. лв.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ