25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Стартира приемът на проектни предложения по Програма УРБАКТ IV 2021-2027

Градове от 34 държави в ЕС с достъп до 80 млн. евро по мярка „Мрежи за съвместно планиране“

Обявиха първата покана за набиране на проектни предложения по Програма УРБАКТ IV 2021-2027 г., която за България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До края на месец март местни власти могат да подават предложения по мярката „Мрежи за съвместно планиране“. Целта ѝ е създаването на мрежи с участието на местни власти и техните партньори от Европа. Поканата е насочена предимно към градските администрации, които желаят да работят с други европейски градове за разработване и изпълнение на интегрирани планове за действие в отговор на споделени местни предизвикателства.

Допустими за участие са градовете и други публични органи от 27-те държави-членки на ЕС, партньорските държави Норвегия и Швейцария, както и страните, които се възползват от Инструмента за предприсъединителна помощ – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия. Програмата обхваща цялата територия на участващите страни и е отворена за градове от всякакъв размер.

УРБАКТ конкретно подкрепя градските власти от ниво квартал до функционална градска зона в зависимост от обхванатата тема и въздействието, което може да бъде оказано. Това включва връзки между градовете и селските райони и трансгранични функционални градски зони.

Общият бюджет на Програма УРБАКТ IV за периода 2021-2027 г. е в размер на близо 106 млн. евро, от които почти 80 млн. евро е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), 23 млн. евро е национално съфинансиране от държавите – членки по програмата, а 3 млн. евро се осигуряват от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

ЗА БЪЛГАРИЯ

За нашата страна кандидатите за участие от Югозападния район за планиране ще могат да получат от ЕФРР 70 % от стойността на проекта. За останалите райони е предвидено финансиране в размер на 80 на сто. Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Национален орган по програмата осигурява 15 % национално съфинансиране.

Подробна информация за покана и условията за участие може да намерите на страницата на програмата: https://urbact.eu/get-involved, включително и обобщена инфо-графика за поканата на български език.

Крайният срок за кандидатстване е 15:00 часа на 31 март 2023 г.

Related Articles

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...

Община Стара Загора обновява изцяло кв. „Три чучура-юг“

Започна вторият етап от проекта за реконструкция на старозагорския квартал „Три чучура-юг“. Финансирането е на стойност 3.1 млн. лева, информират от администрацията в града. През...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ