30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Стартира основният ремонт на Планетариума в Смолян

Стартираха строителните дейностите по мащабния проект за основен ремонт и реконструкция на Планетариума в Смолян. Обновяването се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. 

Общата стойност на договора, който бе подписан от общината миналата година, е 4 156 302.16 лв. От тях 2 656 423.36 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОПРР, 2 257 959.86 лв. – от ЕФРР и 398 463,50 лв. – национално съфинансиране. 1 499 878 лв. са финансов инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, от които 884 928 лв. съфинансиране от ЕФРР по ОПРР 2014-2020. Периодът на изпълнението на проекта е от 30.12.2020 г. до 30.06.2023 г.

Общата цел на проекта е да се подобрят условията за достъп до културен живот за гражданите и посетителите на Смолян. Утвърждаване и развиване на Планетариум – Смолян като съвременен иновативен културен център с подобрена среда и нови условия за предоставяне на широк спектър културни събития и потенциал за развитие на творчески индустрии.

Специфичните цели са обновена и реновирана културна инфраструктура, осигуряване на качествени и разнообразни услуги, обособяване на втори посетителски център, увеличаване на посетителите, респективно и приходите от цялостната дейност на културната институция.

В рамките на проекта се предвижда извършването на основен ремонт и реконструкция на сградата. Ще бъдат внедрени енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития, съобразно спецификата на отделните помещения. Ще се осигури достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност. Другата много важна част от планираното обновяване е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, обсерваторията и останалите помещения в сградата.

 

Related Articles

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ