4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

НАП стартира данъчната кампания за физическите лица

От днес (11 януари) започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през 2020 година, припомнят от Националната агенция за приходите. Според последните промени в законодателството юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Декларирането и плащането на данъците за доходите, получени през миналата година може да се извърши по електронен път – чрез персонален идентификационен код или електронен подпис, или на хартия – било по пощата или физически в офис на приходната агенция.

От 1 март ще можем да видим предварително попълнената си данъчна декларация чрез персоналния си код. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31-ви март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

Родителите имат право на облекчения – 200 лева по-ниска данъчна основа или 20 лева по-нисък данък при едно дете, 40 лева – при две и 60 лева – при три.

Въпреки че в края на миналата година депутатите одобриха промени, с които облекченията са в пъти по-големи, те могат да бъдат приложени за доходите през 2021-ва година.

Вече са достъпни и електронните услуги на НАП. В края на миналата година от НАП предупредиха, че заради годишното приключване и интеграцията на информационните системи до 10 януари няма да са възможни плащания през виртуален ПОС терминал или физически – в офис на агенцията. Под специфичен режим временно само за този период бе и възстановяването на здравните права.

Related Articles

Строежът на нова детска градина в Пловдив приключи, отваря през януари

Изграждането на новата детска градина „Каменица“ в район „Централен“ на Пловдив започна преди две години и вече е на етап оборудване и обзавеждане. Очаква...

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ