10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Стартират дейностите по основния ремонт на Аспаруховия мост

Предстои съвместна среща с АПИ за сключване на споразумение на Община Варна за основния ремонт на Аспаруховия мост и осигуряването на средствата. Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Областна администрация – Варна.

Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година, заяви министър Цеков.

Финансирането е по линия на АПИ, но в проекта се залагат и дейностите, които са задължение на общината – парапети, тротоари, спирки на градския транспорт, велоалея, осветление и др. Министърът подчерта, че текущите ремонти за поддържане на настилката на моста ще бъдат извършени планово през настоящата година, а за проектирането му и за основния ремонт догодина ще бъде сключено споразумение между МРРБ и Община Варна. То ще е за конструктивно укрепване на колоните на моста, тъй като съоръжението не отговаря на съвременните изисквания за земетръс. От АПИ бяха категорични, че ремонтите ще се извършват поетапно, без да се затваря движението по моста.

По отношение на Втория Аспарухов мост министър Цеков заяви, че е предвиден като първа фаза на планираното строителството на Автомагистрала „Черно море“ и по-далечния обходен път на Варна в направление Белослав. Той посочи още, че се възобновява строителството на забавените две години недовършени лотове на АМ „Хемус“. Дейностите ще бъдат извършвани планово в подходящи времеви интервали.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ