23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Стартират дейностите по основния ремонт на Аспаруховия мост

Предстои съвместна среща с АПИ за сключване на споразумение на Община Варна за основния ремонт на Аспаруховия мост и осигуряването на средствата. Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Областна администрация – Варна.

Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година, заяви министър Цеков.

Финансирането е по линия на АПИ, но в проекта се залагат и дейностите, които са задължение на общината – парапети, тротоари, спирки на градския транспорт, велоалея, осветление и др. Министърът подчерта, че текущите ремонти за поддържане на настилката на моста ще бъдат извършени планово през настоящата година, а за проектирането му и за основния ремонт догодина ще бъде сключено споразумение между МРРБ и Община Варна. То ще е за конструктивно укрепване на колоните на моста, тъй като съоръжението не отговаря на съвременните изисквания за земетръс. От АПИ бяха категорични, че ремонтите ще се извършват поетапно, без да се затваря движението по моста.

По отношение на Втория Аспарухов мост министър Цеков заяви, че е предвиден като първа фаза на планираното строителството на Автомагистрала „Черно море“ и по-далечния обходен път на Варна в направление Белослав. Той посочи още, че се възобновява строителството на забавените две години недовършени лотове на АМ „Хемус“. Дейностите ще бъдат извършвани планово в подходящи времеви интервали.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ