13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Стари катерушки от столичния район „Изгрев“ ще участват във Венецианското биенале

Те са част от българската концепция с тема изоставени училища, която ще бъде представена в залата и вътрешния двор на Centro Culturale Don Orione Artigianelli

В края на януари след конкурс беше представен проекта за участието на България във Венецианското архитектурно биенале. Екипът на концепцията „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ се фокусира върху следите от обитание, обезлюдяване и по-конкретно – изоставените училища в България. Избраната тема е контрапункт на зададената от главния куратор на Биеналето – “Лаборатория на бъдещето”, като проектът е разделен на три зони.

Едната е информационна, другата е по-скоро емоционална и в нея ще има възстановка на учебна стая с предмети, донесени от училищата на биеналето. Третата зона ще се опита да даде сценарии за бъдещето. Като част от представянето ще бъде експонирана детска катерушка-кълбо, а в дворното пространство – катерушка-ракета.

Катерушките, които ще бъдат основен акцент в българската арт инсталация, са отпреди повече от 50 години и се намират до бл. 56 в ж.к. ”Дианабад”. Те ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция. След приключване на изложението металните конструкции ще бъдат върнати на местата си.

ПРИСЪСТВИЕ

След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Българският павилион ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Биеналето ще продължи от 20 май до 26 ноември. Oткриването на българския павилион ще е на 18 май.

Снимки: Район „Изгрев“

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ