11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Старият съд в Поморие се превръща в Дом на културата и традициите

Община Поморие ще реализира старата си идея да превърне занемарената и порутена сграда на стария районен съд в Дом на културата и традициите, който ще популяризира наследството на региона и ще предлага пространство за сътрудничество между регионите на Поморие и Къркларели. Проектът ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ между България и Турция 2021-2027. Тя ще се изпълни съвместно с Агенцията за развитие на Тракия в Къркларели, Турция и в партньорство с НЧ „Просвета 1888“ гр. Поморие.

От 2020 година сградата на съда е общинска собственост с решение на Министерския съвет. Имотът се намира в центъра на града и е с площ 431 кв. м.

Проектът включва организиране на различни съвместни събития, а виртуална реалност в сградата ще позволи на посетителите да изживеят обиколки и маршрути, показващи атракциите на трансграничния регион чрез VR очила.

„По тази програма реализирахме и проекта за реконструкция на бившия Пионерски дом, сега Дом на изкуствата. Тази прекрасна сграда, в съчетание със сградата на Стария съд – бъдещият Дом на културата и традициите, Народно читалище „Просвета“ и Градската художествена галерия ще оформят център на културата и духовността в сърцето на Поморие. Изключително радостен съм от факта, че Община Поморие е в челната тройка за оценка сред всички подадени проекти и с една от най-добрите концепции за развитие“, каза кметът Иван Алексиев. Той посочи, че Община Поморие вече има готовност да кандидатства и в предстоящата втора покана, която ще бъде в областта на околната среда, озеленяване и изграждане на паркове, като са съобразени с изискванията на новия европейски Баухаус.

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ