13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Стара Загора с мерки за намаляване на пътния травматизъм

Шест кръстовища със завишена пътно-транспортна аварийност в Стара Загора са обследвани и анализирани от експерти от „Европейския център по транспортни политики“ през последните месеци, информират от пресцентъра на Общината.

Изготвен е доклад, в който са включени възлови кръстовища в града, където със специализирана техника са измерени светлоотразителността на пътната маркировка и пътните знаци и видимостта на знаците от шофьорите. Според данните голяма част от проверените знаци отговарят на стандартите.

Експертите препоръчват на кръговото кръстовище между улиците „Иван Вазов“, „Христина Морфова“ и „Ангел Кънчев“, където в края на миналата година е станал тежък пътен инцидент, да бъдат изградени изкуствени напречни неравности, които да ограничат скоростта при шофиране. Те са категорични, че пътната маркировка на това кръстовище отговаря на изискванията за светлоотразителност.

Според доклада е необходима нова организация на движението на кръстовището на ул. „Хан Аспарух“ и ул. „Иван Вазов“. Експертите считат, че ще бъде добре там да бъде изградено кръгово кръстовище.

Зам.-кметът Йордан Николов е категоричен, че Община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за подобряване на пътната безопасност. По думите му през тази година ще бъдат въведени нови електронни знаци, които да регулират движението на пешеходците.

В доклада е представена иновативна система за управление на трафика и превенция на риска, като е препоръчано и изработване на Стратегия за пътна безопасност. От „Европейския център по транспортни политики“ са категорични, че е необходимо повишаване на общата култура на гражданите и налагане на ефективни мерки за контрол.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ