30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Старата сграда на жп гарата в Нова Загора е поставена под временна защита

Снимка: НИНКН

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) е одобрил предложението за вписване на сградата на старата жп гара в Нова Загора за единична недвижима културна ценност, съобщи НИНКН на своята фейсбук страница. Предварителната оценка за сградата я поставя под временна защита, докато проучването й завърши. Предписанията за опазване определят допустимите и недопустимите дейности по обекта. Очертана е охранителна зона, която включва площи и обекти около гарата.

Експертният съвет към Министерството на културата изисква старата жп гара да бъде консервирана, реставрирана, адаптирана, експонирана и социализирана. Запазването на сградата е шанс Нова Загора да стане спирка по маршрута на знаменития „Ориент експрес“ от Париж до Истанбул, превърнат в европейско културно събитие, считат от НИНКН.

ИСТОРИЯТА

Старата жп гара е едно от първите най-значими здания в сринатата след руско-турската война през 1878 г. Нова Загора. Строителството й започва през 1921 г. Проектирана е от архитектурния отдел на БДЖ, ръководен от арх. Панайот Калчев, създал сградите на гара Подуяне и Сточна гара. В онези години липсва финансиране и затова е взето решение да се строи по стопански начин. Изграждането на гарата завършва през 1925 г., пълната й експлоатация започва три години по-късно. По същото време близо до нея са построени товарна гара и водна кула.

В 100-годишната си история жп гарата и паркът й са придобили градоустройствено и символно значение в сърцето на града.

През август миналата година министри предложиха изграждане на нова жп гара Нова Загора в съседство на сегашната и заявиха, че ще направят необходимото 100-годишната гарова сграда да бъде призната за паметник на културата от местно значение.

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ