7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Старата сграда на жп гарата в Нова Загора е поставена под временна защита

Снимка: НИНКН

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) е одобрил предложението за вписване на сградата на старата жп гара в Нова Загора за единична недвижима културна ценност, съобщи НИНКН на своята фейсбук страница. Предварителната оценка за сградата я поставя под временна защита, докато проучването й завърши. Предписанията за опазване определят допустимите и недопустимите дейности по обекта. Очертана е охранителна зона, която включва площи и обекти около гарата.

Експертният съвет към Министерството на културата изисква старата жп гара да бъде консервирана, реставрирана, адаптирана, експонирана и социализирана. Запазването на сградата е шанс Нова Загора да стане спирка по маршрута на знаменития „Ориент експрес“ от Париж до Истанбул, превърнат в европейско културно събитие, считат от НИНКН.

ИСТОРИЯТА

Старата жп гара е едно от първите най-значими здания в сринатата след руско-турската война през 1878 г. Нова Загора. Строителството й започва през 1921 г. Проектирана е от архитектурния отдел на БДЖ, ръководен от арх. Панайот Калчев, създал сградите на гара Подуяне и Сточна гара. В онези години липсва финансиране и затова е взето решение да се строи по стопански начин. Изграждането на гарата завършва през 1925 г., пълната й експлоатация започва три години по-късно. По същото време близо до нея са построени товарна гара и водна кула.

В 100-годишната си история жп гарата и паркът й са придобили градоустройствено и символно значение в сърцето на града.

През август миналата година министри предложиха изграждане на нова жп гара Нова Загора в съседство на сегашната и заявиха, че ще направят необходимото 100-годишната гарова сграда да бъде призната за паметник на културата от местно значение.

Related Articles

Предстоящо: Строят нова поликлиника към Белодробна болница – Бургас

Нова поликлиника ще бъде изградена към Белодробна болница на ул. „Генерал Гурко“ 64 в Бургас. Сградата ще бъде на терен между общинския паркинг и...

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ